Vragen en antwoorden liesbreukmat

U bent tussen 2017 en eind september 2018 in ziekenhuis Tjongerschans geopereerd aan een liesbreuk, waarbij er een liesbreukmat rebound HRD is geplaatst. Met deze liesbreukmat is de liesbreuk gedicht. De distributeur heeft ons geïnformeerd dat er sprake kan zijn van een defect aan dit type liesbreukmat. Er is een kans dat een onderdeel van het implantaat, de zogenaamde nitinolring, kan breken en voor klachten kan zorgen. Deze ring zorgt ervoor dat de liesbreukmat in het lichaam zijn originele vorm behoudt. Op deze pagina staan vragen en antwoorden over wat te doen bij klachten, over het laten maken van een röntgenfoto en leest u meer over de liesbreukmat rebound HRD

Patiënten die tussen 2017 en eind september 2018 geopereerd zijn en waar dit type liesbreukmat is geplaatst hebben in april 2024 een brief ontvangen. Deze brief is toegevoegd aan uw medisch dossier en is terug te vinden in patiëntenportaal Mijntjongerschans. De brief is ook naar uw huisarts gestuurd. Heeft u vragen, wilt u een afspraak maken voor een röntgenfoto of maakt u zich ongerust? Neem dan contact op met de polikliniek Chirurgie door te bellen naar 0513 - 685 290, keuze 2. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur.

Wees alert bij de volgende klachten:

  • Pijnklachten in de geopereerde lies of onderbuik (aan de zijde van de geopereerde lies)
  • (Acuut ontstane) pijnklachten onder in de buik of lies
  • Het gevoel dat u iets voelt zitten in uw lies (‘vreemd lichaam-gevoel’)

Wat te doen als u klachten heeft?
Heeft of krijgt u last van een van de bovenstaande klachten? Neem dan contact op met uw huisarts en/of medisch specialist en geef daarbij aan dat u dit specifieke implantaat heeft (de rebound HRD liesbreukmat). Uw zorgverlener kan er dan alert op zijn dat de nitinolring mogelijk is gebroken en kan dan sneller de juiste handelingen verrichten.


Hoe groot is de kans dat de nitinolring breekt?
In Tjongerschans zijn nu enkele patiënten bekend bij wie de nitinolring is gebroken. Dit is een klein percentage van het totaal aantal geopereerde mensen met deze specifieke liesbreukmat. Bij ons zijn geen cijfers of informatie bekend hoe groot de kans is dat de ring breekt. Ook weten we niet of een gebroken ring ook daadwerkelijk bij iedereen tot klachten leidt. Daarom adviseren wij u om alert te zijn op mogelijke klachten. Heeft u klachten, neem dan contact op met uw huisarts en/of specialist. Neem ook contact met ons op wanneer u een röntgenfoto wilt laten maken.


Wat zijn de mogelijke gezondheidsgevolgen als de nitinolring breekt?
Met een liesbreukmat wordt de liesbreuk verholpen doordat de mat vastgroeit in het omliggende weefsel en zo stevigheid geeft aan de lies. De nitinolring die in de ingebrachte liesbreukmat is verwerkt heeft als functie om de liesbreukmat in de juiste positie te houden. Hiermee wordt voorkomen dat de liesbreukmat dubbelvouwt in het lichaam en klachten geeft. Als de nitinolring breekt zou dit (pijn)klachten kunnen veroorzaken en, ook al is het risico daarop erg klein, mogelijk kunnen leiden tot beschadiging van omliggend weefsel, waaronder bloedvaten, zenuwen, blaas en darmen.


Wat zijn de risico’s van het verwijderen van de liesbreukmat en/of de nitinolring?
Een liesbreukmat geeft stevigheid aan de buikwand doordat het ingekapseld wordt in littekenweefsel. De mat ‘groeit’ vast in omliggend weefsel. Dit is ook de bedoeling van een liesbreukmat. Het verwijderen van een liesbreukmat is door het ‘ingroeien’ in omliggend weefsel een lastige operatie, waarbij er risico is op beschadiging van bloedvaten, zenuwen, buikvlies, darmen en/of blaas. Bovendien kan er na het verwijderen van de liesbreukmat ook weer een nieuwe liesbreuk ontstaan.

Als de nitinolring bij mij is gebroken, moet hij dan verwijderd worden?
Wanneer er is geconstateerd dat de nitinolring bij u is gebroken, gaat u in gesprek met onze specialist. U bespreekt samen welke opties er zijn en wat het best past in uw situatie. De specialist zal u goed informeren en uitleg geven over eventuele vervolgstappen. Zo kan het zijn dat de specialist uw situatie wil blijven monitoren of dat de specialist adviseert de ring en/of de mat te verwijderen. Ook is het mogelijk dat de specialist u kan geruststellen dat er niets aan de hand is.


De nitinolring is nu niet gebroken, maar ik krijg later klachten. Wat moet ik dan doen?
Wanneer u klachten heeft, neem dan contact op met uw huisarts en/of medisch specialist.

Door middel van een röntgenfoto kan er worden gekeken of de nitinolring is gebroken. Een specialist beoordeelt de röntgenbeelden en koppelt de uitkomst aan u terug.

Hoe ontvang ik de uitslag?
Wanneer u een afspraak plant voor het maken voor de röntgenfoto, kunt u aangeven hoe u de uitslag wilt ontvangen. Dit kan bijvoorbeeld met een bericht in Mijntjongerschans (patiëntenportaal), in het ziekenhuis tijdens het spreekuur, telefonisch overleg of beeldbellen. Wanneer de nitinolring gebroken is, geven wij de voorkeur om dit tijdens een fysiek of telefonisch consult met u te bespreken.

Ben ik verplicht om een röntgenfoto te maken?
U bent niet verplicht om een röntgenfoto te maken. Het kan voor u handig zijn om te weten of de nitinolring is gebroken en welke mogelijkheden u heeft. Als u er voor kiest om geen röntgenfoto te laten maken, blijft het belangrijk om ook in de toekomst alert te zijn op het ontstaan van klachten.

Hoe maak ik een afspraak voor een röntgenfoto?
Via de polikliniek Chirurgie kunt u telefonisch een afspraak maken: 0513 - 685 290, keuze 2. De polikliniek is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur.

Worden er kosten in rekening gebracht?
Voor de röntgenfoto en de afspraak met de specialist worden geen kosten voor u in rekening gebracht. Ook heeft dit geen invloed op uw (vrijwillig) eigen risico.

Hoe werkt een liesbreukmat?
Een liesbreukmat geeft stevigheid aan de buikwand doordat het ingekapseld wordt in littekenweefsel. De mat ‘groeit’ vast in het omliggende weefsel en geeft zo stevigheid aan de lies. De nitinolring die in de ingebrachte liesbreukmat is verwerkt heeft als functie om de liesbreukmat in de juiste positie te houden. Hiermee wordt voorkomen dat de liesbreukmat dubbelvouwt in het lichaam en klachten geeft.

Hoe ziet de liesbreukmat rebound HRD met nitinolring er uit? 
Hier ziet u een foto van de liesbreukmat:


Wordt dit type liesbreuk mat nog gebruikt?
Nadat de distributeur van de Rebound HRD met nitinolring meldingen ontving van mogelijke defecten van dit type liesbreukmat, is dit type liesbreukmat door de distributeur in september 2018 uit de handel genomen. De chirurgen van ziekenhuis Tjongerschans hebben sinds eind september 2018 dit type liesbreukmat niet meer gebruikt. Sindsdien wordt er een ander type mat gebruikt zonder nitinolring.


Hoe groot is de kans dat de nitinolring breekt?
In Tjongerschans zijn nu enkele patiënten bekend waarbij de nitinolring is gebroken. Dit is een klein percentage van het totaal aantal geopereerde mensen met deze specifieke liesbreukmat. Bij ons is niet bekend hoe groot de kans is dat de ring breekt. Ook is niet duidelijk of een gebroken nitinolring daadwerkelijk altijd tot klachten leidt. Daarom adviseren wij u om alert te zijn op mogelijke klachten. Heeft u klachten, neem dan contact op met uw huisarts en/of specialist. Neem ook contact op wanneer u een röntgenfoto wilt laten maken.

Wij sturen de informatie uit de brief ‘Kans op klachten bij uw geplaatste liesbreukmat rebound HRD’ door naar uw huisarts, zodat de huisarts het medisch dossier kan aanvullen. Als u na uw ingreep in 2017 of 2018 een andere huisarts heeft, kan het zijn dat wij niet de juiste gegevens meer hebben. In dat geval verzoeken wij u vriendelijk om uw huidige huisarts zelf te informeren door een kopie van de brief te delen. Al deze gegevens worden ook toegevoegd aan uw medisch dossier van Tjongerschans en zijn voor u terug te vinden via het patiëntenportaal Mijntjongerschans.

Zorgverleners informeren

IGJ heeft alle Nederlandse ziekenhuizen en de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde per brief geïnformeerd over dat er bij patiënten klachten kunnen ontstaan door het breken van de nitinolring van de liesbreukmat Rebound HRD.


Wordt er bijgehouden hoe vaak de nitinolring breekt en of dit tot gezondheidsklachten leidt?

Bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het RIVM kunnen zorgverleners en patiënten melding doen van gezondheidsklachten waarvan vermoed wordt dat deze door een implantaat veroorzaakt zijn. Zoals, gezondheidsklachten veroorzaakt door de gebroken nitinolring van de liesbreukmat Rebound HRD. Met deze informatie zoekt MEBI uit welke gezondheidsklachten mogelijk door het implantaat kunnen zijn veroorzaakt. Als er veel of bijzondere bijwerkingen worden gemeld, dan kan MEBI zorgverleners en de overheid informeren en informatie openbaar maken. Bekijk hier de website van het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het RIVM.

Voor patiënten van Tjongerschans, waarvan bekend is dat zij gezondheidsklachten hebben na het plaatsen van de liesbreukmat Rebound HRD, geven wij het in één keer door aan het RIVM.

Heeft u vragen, wilt u een afspraak maken voor een röntgenfoto of maakt u zich ongerust? Neem dan contact op met de polikliniek Chirurgie van ziekenhuis Tjongerschans op 0513 - 685 290, keuze 2. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur.