Anniek van der Spoel - eindinterview

Inmiddels zit Anniek in de laatste maand van haar stage op de afdeling Facilitair binnen Tjongerschans. Naast het meewerken op de afdeling heeft ze een uitgebreid onderzoek gedaan naar het voedingsassortiment: “Na grondig onderzoek ligt de basis van het advies er, het is nu enkel nog veel typewerk en dan zit de stage er alweer op!”

De afgelopen weken stonden voor Anniek met name in het teken van haar onderzoek naar ‘Het verduurzamen van het voedingsassortiment’ in de personeelskeuken Tjongerplaza en Brasserie Z!N. Naast het onderzoeken van trends heeft Anniek door middel van interviews met diverse teamleiders de gewenste situatie in kaart gebracht. Onderdelen van de gewenste situatie, waaronder biologische producten het vervangen de ongezonde snack, heeft ze vervolgens als thema’s meegenomen in de enquête richting de bezoekers van het personeelsrestaurant. De enquête is op verschillende manieren verspreid, via het intranet, met een QR-code in het restaurant en in meerdere teamkamers en via diverse whatsappgroepen. “Ondanks dat de respons eerst moeizaam verliep heeft de enquête uiteindelijk 155 respondenten gehaald. Dit heeft mij geleerd dat je mensen ook de tijd moet geven om zoiets in te vullen!” Interessant voor Anniek zijn uiteraard de uitkomsten van de enquête. Zo bleek de algemene tevredenheid rondom het personeelsrestaurant eigenlijk heel goed te zijn. Ook stond men in principe positief tegenover biologische producten en het introduceren van een biologische dag, Anniek: “Een biologische dag is een dag waarop er veelal lokale producten van biologische afkomst worden verkocht.”

Vervolgens heeft Anniek een advies geschreven op basis van de meest passende en haalbare resultaten. Haar adviezen voor het restaurant zijn onder andere: meer biologische, vegetarische en veganistische producten aanbieden. Uit de enquête bleek dat men specifieke producten mist, zoals: gezonde wraps en poke bowls. Daarnaast adviseert Anniek om meer bewustzijn te creëren rondom biologische producten, “bijvoorbeeld via narrowcasting of simpelweg door vegetarische producten te stickeren met een logo.” Naast de adviezen voor het personeelsrestaurant neemt Anniek  Brasserie ZIN ook mee in het verhaal. Zoals in het personeelsrestaurant al veel gedaan wordt, is het scheiden van afval in de Brasserie één van de adviezen die Anniek geeft. Daarnaast raadt ze de app ‘to-good-to-go’ aan. “Dit is een app waarop je producten een tweede kans kunt geven. Bijvoorbeeld als er op het einde van de dag iets blijft liggen. Via de app to-good-to-go kun je deze producten tegen een lager tarief verkopen.” En dat blijkt bij andere organisaties in Heerenveen al een groot succes. “Als ik gaande weg de dag op de app kijk zijn alle producten in de omgeving Heerenveen al verkocht”, verteld Anniek.

Naast het onderzoek heeft Anniek de afgelopen tijd op verschillende plekken meegewerkt binnen de afdeling Facilitair. “Ik heb veel vergaderingen bijgewoond, ik mocht deels meebeslissen met de sollicitaties voor vakantiekrachten en ik heb salades getest met de diëtisten.” Ook heeft Anniek een dagje meegelopen bij het Facilitair Servicebureau, welke werkzaamheden bestaan uit onder andere het verwerken van reserveringen van zalen en catering. Al deze ervaringen op verschillende plekken heeft Anniek doen beseffen welke functie in de toekomst het beste bij haar past. “Ik zie mijzelf later zeker werken als Facilitair adviseur omdat ik het onderzoek doen en advies geven heel leuk vind. Ook het Facilitair Servicebureau spreekt mij aan; daar heb je meer direct contact met collega’s.”

De laatste weken focust Anniek op het verder uitwerken van het advies en blijft ze daarnaast uiteraard meewerken op de afdeling. “Collega’s behandelen mij als volwaardig medewerker, dat merk ik tijdens vergaderingen maar ook op de momenten wanneer ze mij in de middagpauze meevragen om te gaan lunchen.” Anniek bevestigd daarmee dat ze een hele leuke en leerzame stageperiode heeft gehad waarbij ze een goed beeld heeft gekregen van de sector Facilitaire dienstverlening. 

Onze stagiairs

Ben je benieuwd naar de verhalen van andere stagiairs? 

Lees meer verhalen