“Ik vind het belangrijk dat mensen goed geholpen het ziekenhuis verlaten”

Tiny Rijsemus (40) werkt al 18 jaar in Tjongerschans en heeft dankzij haar werk in de flexpool op veel verschillende afdelingen gewerkt voordat ze op de poli Oogheelkunde neerstreek. Hier voelt zij zich als een vis in het water.

“Nadat ik mijn diploma verzorgende IG had afgerond, twijfelde ik of dit wel de juiste keuze was. Het geeft mij altijd veel voldoening om oudere mensen te verzorgen, maar ik hou niet van de onregelmatigheid die bij het werk als verzorgende komt kijken. Daarom heb ik besloten verder te leren en heb ik de opleiding tot doktersassistente gevolgd. Dankzij mijn vooropleiding heb ik die versneld afgerond.

In 2003 startte ik in Tjongerschans als stagiaire op de poli Cardiologie. Daarna heb ik als vakantiekracht in het ziekenhuis gewerkt tot er een vacature vrijkwam op de aflospool. Nu heet dat de flexpool. Nadat ik 3 jaar op verschillende afdelingen ben ingezet, ontstond de kans om meer uren te maken op de poli Oogheelkunde. Zo ben ik daar terechtgekomen.

Mijn werk is heel divers. Ik plan de spreekuren van de oogartsen in waarbij ik ervoor moet zorgen dat de planning zo soepel mogelijk verloopt. Daarnaast sta ik patiënten als eerste te woord, zowel aan de telefoon als bij de balie. Ik bereid spreekuren voor en verzorg de administratieve afwikkeling hiervan. Het druppelen van patiënten is ook onderdeel van mijn werk. Als poli-assistentes zorgen wij ervoor dat voor het diabetesspreekuur en voor bepaalde onderzoeken en ingrepen de ogen gedruppeld zijn. Zo nodig assisteren wij de technisch oogheelkunde assistent of de oogarts.

Als poli-assistent is geen dag hetzelfde. Je moet een duizendpoot zijn en bovendien snel kunnen schakelen. Jij bent de verbindende schakel tussen de patiënten en de specialisten. Ik vind mijn werk erg leuk om te doen en krijg vooral energie van het contact met mensen. We zien hier veel oudere patiënten die bijvoorbeeld behandeld worden voor staar. Zij verdienen het om met respect te worden behandeld. Goed luisteren, duidelijk uitleg geven en geduld hebben, zijn eigenschappen waarover je zeker moet beschikken.

Door de vergrijzing en het groeiend aantal diabeten, zien wij de wachtlijsten steeds verder oplopen. Samen met mijn collega’s proberen wij iedereen zo goed mogelijk te helpen. Ik vind het belangrijk dat patiënten goed geholpen het ziekenhuis verlaten. En dat zij de informatie die wij ze geven ook echt begrijpen. Omdat ik al 14 jaar op deze poli werk, heb ik met sommige patiënten een band opgebouwd. Soms worden ik en mijn collega’s verrast door wat lekkers. Zulke gebaren zijn voor mij een teken dat we worden gewaardeerd. Dat de patiënt zich goed en vertrouwd voelt bij ons, dat is voor mij het belangrijkste.”

Onze collega's

Ben je benieuwd naar de verhalen van andere medewerkers? 

Lees meer verhalen