Coassistenten Sterre en Luna Jonkers

Sterre (24) en Luna (22) Jonkers zijn naast zusjes ook topsporters. Ze schaatsen op hoog niveau en combineren dat met hun studie medicijnen. De coschappen doen ze daarom in Heerenveen bij ziekenhuis Tjongerschans om dicht in de buurt van ijsstadion Thialf te zijn.

Sterre Jonkers
De oudste is Sterre (op de foto rechts). Zij is semi-arts en doet het coschap huisartsgeneeskunde bij een groepspraktijk in Heerenveen. “Mijn coschappen doe ik parttime om trainingen en wedstrijden van het schaatsen te kunnen combineren. Een hoop geregel, maar het werkt voor mij heel goed.” Sterre heeft daarom voor Tjongerschans gekozen. “Maar ik vind het ook prettig dat het een perifeer ziekenhuis is. De fijne sfeer is helemaal mooi meegenomen!”

In een regionaal ziekenhuis als Tjongerschans zijn er relatief weinig A(N)IOS’en, de artsen die na de specialist als eerste in actie komen. Sterre: “Dus je doet als co in Tjongerschans, wat anders de A(N)IOS zou doen. Je werkt daardoor met ervaren artsen en daar leer je ontzettend veel van.” Sterre vervolgt: “In de grote steden heb je co-huizen, heel gezellig als co’s met elkaar. Dat heb je in Heerenveen niet. Daar ben je per specialisme vaak de enige coassistent. Daardoor mag je dus ook veel doen.”

De combi
Sterre traint twee keer per dag in Heerenveen. Voor het volgen van college voor haar studie ging ze in de eerste vier jaar naar Groningen. “Dat is al met al veel reizen en op en neer gaan. De eerste vier jaar van mijn studie heb ik echt heel veel gereisd.” In Tjongerschans is ze bij de kindergeneeskunde en chirurgie (ook nog wel bij de dermatologie, MDL, gynaecologie en op de SEH) geweest. “Best pittig, een coschap lopen en topsport doen. Je moet veel energie hebben en het is hard werken.” Nog een aantal weken, dan is ze klaar en ze hoopt komende zomer te kunnen solliciteren. “Dan ga ik door voor de opleiding tot huisarts. Net als mijn moeder die ook huisarts is.”