Sanne de Vries

Als Sanne de Vries de vacature voor obstetrieverpleegkundige in opleiding in Tjongerschans langs ziet komen, weet ze: hier moet ik voor gaan. Afgelopen oktober is ze begonnen met de opleiding. Nu, een aantal maanden later, vertelt ze waarom ze voor deze opleiding koos en hoe ze haar praktijkleerperiode in Tjongerschans tot nu toe ervaart.

 

De juiste vacature op het juiste moment
Sanne de Vries werkt al 11 jaar als verpleegkundige als ze de vacature voor obstetrieverpleegkundige in opleiding in Tjongerschans voorbij ziet komen. “Ik was op dat moment vier jaar aan het werk als verpleegkundige in een ander ziekenhuis en wilde me graag verder ontwikkelen,” vertelt ze. Desondanks twijfelt ze of ze wel zou worden toegelaten tot de opleiding. “Ik had nooit verwacht dat ik deze opleiding mocht doen, omdat ik een mbo-diploma heb en dit een post-hbo-opleiding is. Maar omdat ik al vier jaar klinische ervaring had, mocht ik toch op sollicitatiegesprek komen,”. En dat gesprek krijgt vervolg; in oktober 2023 start Sanne met de opleiding tot obstetrieverpleegkundige. 

Een opleiding op maat
“Wat me erg aansprak aan deze opleiding is dat ik de vrijheid krijg om mijn eigen leertraject te creëren. Dat is mogelijk, omdat de nieuwe opleiding EPA-gestuurd is vormgegeven”, zegt Sanne. EPA staat voor entrustable professional activities. Dit zijn professionele handelingen die een verpleegkundige toevertrouwd worden wanneer de verpleegkundige heeft laten zien die handelingen goed zelfstandig te kunnen uitvoeren. “Bij deze vorm van onderwijs staan mijn competenties centraal en stem ik met mijn supervisor af wat ik wil leren die dienst. Ik mag dus zelf bepalen op welke onderdelen van een EPA en welke EPA ik die dienst beoordeeld wil worden. Zo geef ik zelf sturing aan mijn leerproces,” vertelt Sanne. “De duur van de staat niet vast en is afhankelijk van wat je tegenkomt in de praktijk en wat je kunt aftoetsen. Naar verwachting doe ik er zo’n 12 tot 14 maanden over”.

Multidisciplinair samenwerken aan brede zorg
Als professional in opleiding ziet Sanne veel voorbij komen. “Je krijgt te maken met acute zorg, bij spoedsectio’s bijvoorbeeld, maar ook met geplande zorg, als vrouwen worden ingeleid of een geplande keizersnede krijgen”, vertelt Sanne. De opnameduur van moeder en kind verschilt ook. "In de meeste gevallen verlenen we kortdurende zorg tot 48 uur, maar bij zwangeren kan dit natuurlijk oplopen tot een aantal weken. Zieke zwangeren worden op de afdeling opgenomen. Maar er zijn ook gezinnen die na de bevalling wat langer blijven, omdat er een langere observatieduur is van de pasgeborene om gezondheidsredenen of bijvoorbeeld vanwege medicatiegebruik. In die situaties heb je korte lijntjes met meerdere specialisten in het ziekenhuis, zoals verloskundigen, de kinderarts en gynaecologen. Deze korte lijntjes zorgen wel echt voor een teamgevoel, waarbij ook die specialisten als collega’s voelen”.

Meters maken
Op de afdeling Verloskunde is geen dag hetzelfde. Zelfs aan het begin van een dienst weet je niet precies wat die gaat brengen. Sanne houdt van die dynamiek, maar, benadrukt ze ook: “Daar moet je wel tegen kunnen. Je moet wel affiniteit hebben met de manier waarop wij zorg verlenen. Het is een spoedafdeling, maar ook een verpleegafdeling, dus het is hier hollen en stilstaan!”. Volgens Sanne is het dan ook een kwestie van snel kunnen schakelen en stressbestendig zijn. “Je moet stevig in je schoenen staan voor deze functie. En dat leer je niet uit een boekje, daarvoor moet je echt de vloer op en ervaring opdoen,”. Gelukkig kan dat heel goed in Tjongerschans, vindt ze: “Er lopen hier collega’s met heel veel ervaring rond. Dat maakt het een fijne en veilige omgeving om te kunnen leren”.

Als baken aan het bed
Voor Sanne is werken als obstetrieverpleegkundige een droom die werkelijkheid wordt. Wat ze het mooiste vindt aan haar beroep? “Als obstetrieverpleegkundige maak je deel uit van een van de bijzonderste momenten in iemands leven. Je speelt daarbij een essentiële rol in de ondersteuning van het jonge gezin. In deze rol lever je zorg vanuit jouw hart, waardoor er dus zowel een professionele als een persoonlijke kant aan zit. Dat maakt het prachtig werk!” En, voegt ze lachend toe: “Dat ik af en toe met een baby’tje mag knuffelen, vind ik natuurlijk ook heerlijk!”.

Onze collega's

Ben je benieuwd naar de verhalen van andere medewerkers?

Lees meer verhalen