“Het meedenken met de laborant, wat die op de werkvloer meemaakt, vind ik het leuke aan mijn werk.”

Pieter Bos (34) is mbb’er en verzorgt het PACS-beheer bij de afdeling Radiologie. PACS staat voor Picture Archiving and Communication System. Het omvat het onderhoud en de toepassing van de beelden die in het ziekenhuis gemaakt en gedistribueerd worden.

“Als team Radiologie hebben we een mooie afdeling staan die zorggericht en professioneel is. Ik hou van korte lijntjes. Dan heb je directe communicatie en kun je snel wat regelen. Ook is er een hechte band omdat je iedereen kent. Dat is prettig in mijn werk waarin ik de directe schakel ben tussen het technische gedeelte en de radioloog en de laborant. De laborant maakt de foto en die foto komt in PACS. De radioloog verslaat de foto. Daartussen zit het systeem. Ik ben er verantwoordelijk voor dat het systeem goed voor de afdeling werkt. Naast onderhoud kijk ik ook naar wensen voor het gebruik van het systeem. Doet het systeem wat het voor hen moet doen? Ik onderzoek of ik daar iets mee kan. Kunnen we het intern oplossen of moet ik een fabrikant inschakelen? Natuurlijk moet ik eerst een inschatting maken of het überhaupt technisch mogelijk is. Oplossingsgericht werken is erg belangrijk in mijn vak. En goed luisteren, communiceren, want je krijgt veel vragen van de werkvloer.

Om dit werk te doen is affiniteit met techniek essentieel. Je moet het leuk vinden om problemen te analyseren en te denken; het zit misschien in die hoek en dat stukje techniek. Interesse in techniek heb ik altijd gehad. Ik heb eerst bij de luchtmacht gewerkt als helikopteronderhoudstechnicus. Een totaal andere baan en setting. De techniek vond ik mooi, maar qua hiërarchie was het niet mijn wereld. Ik wilde wat anders. De zorg had ik helemaal niet op mijn radar staan. Maar dat veranderde toen ik door een privésituatie meer in ziekenhuizen kwam. Fascinerend om de mri en ct-scans te zien, die steeds gemaakt moeten worden. Zodoende ben ik de duale opleiding tot laborant gaan volgen en gespecialiseerd in ct-scans.

Het helpt dat ik vanuit mijn werk als laborant weet hoe een ct eruit ziet, hoe foto’s eruit zien. Dus als er eens een keer iets met de beelden is, dan weet ik gelijk waar het over gaat. Dat meedenken met de laborant, wat die op de werkvloer meemaakt, vind ik ook het leuke aan mijn werk. De uitdaging is om de werkomgeving voor de radioloog en laboranten zo ideaal mogelijk te maken waardoor hun werkproces op de patiënt gericht is. En niet op de techniek.”

Interesse in deze functie?

We hebben nu ook een vacature voor mbb'er.

Bekijk de vacature