"Er is hier de ruimte om verpleegkundig leiderschap te tonen"

Verpleegkundige ben je niet alleen tijdens je diensturen, maar ben je eigenlijk altijd. Naast de patiëntenzorg vindt Marieke Siderius-Veen (29) het belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen het vak en binnen het ziekenhuis om samen je team naar een hoger niveau te tillen. Zo krijg je meer regie over je werk en meer werkplezier.

“Ik ben in 2015 in Tjongerschans begonnen. Na mijn hbo-v stage kon ik hier blijven werken op de chirurgische afdeling. Tijdens een SIT-oproep of een reanimatie, kwamen de collega’s van de IC en SEH bij ons op de afdeling. Tijdens dat soort momenten dacht ik altijd: ‘Dat lijkt me ook wel wat’. Ook merkte ik dat ik tijdens mijn werk energie kreeg van acute situaties en ik wilde graag meer leren en zocht de verdieping op. Toen er in 2017 een vacature voor leerling SEH-verpleegkundige voorbij kwam, was de keuze dan ook snel gemaakt. Om een beter beeld te krijgen van de SEH, heb ik een dag meegelopen en met veel collega’s kunnen praten. Mijn gevoel dat het vak SEH-verpleegkundige bij mij past werd daardoor alleen maar sterker.

Van kinds af aan wilde ik al verpleegkundige worden, toen ik een jaar of vier was speelde ik al ‘ziekenhuisje’ samen met mijn zus. Gipsen met nat toiletpapier, tijdens de visite met het dokterskoffertje langs pake en beppe, geweldig was dat. Dit gevoel is nooit verdwenen, ik heb echt een prachtig beroep. Het leuke aan mijn werk vind ik dat je aan het begin van je dienst nooit weet wat er gaat gebeuren. Het is hollen of stilstaan en snel handelen hoort daar ook bij. Je hebt een grote verantwoordelijkheid.

Er komen bij ons mensen van 0 tot over de 100 jaar met verschillende aandoeningen, ieder met een eigen verhaal. Het is een zeer divers beroep, met mooie momenten maar ook intense en verdrietige situaties. Een reanimatie van een kind of een ernstig zieke patiënt maakt erg veel indruk op mij. Gelukkig heb ik een heel fijn team om me heen, we kunnen veel met elkaar bespreken. We beginnen de dag altijd met een dagstart, waarin je onder andere aangeeft hoe het met je gaat en evalueren na afloop van de dienst. Op deze manier blijf je in contact met elkaar, leer je van elkaar en kun je bijvoorbeeld een heftige casus direct nabespreken.

Naast de zorg aan het bed vind ik het belangrijk om op de hoogte te zijn van ontwikkelingen binnen mijn vakgebied, de afdeling en het ziekenhuis. We noemen dat verpleegkundig leiderschap. Samen met mijn collega’s zijn we continu aan het kijken waar we de zorg kunnen verbeteren, kwalitatief, op het gebied van gastvrijheid of hoe we de patiënten meer kunnen laten participeren. Ons kernteam bestaat uit vier verpleegkundigen. Alle collega’s hebben allemaal een aandachtsgebied. Wij zorgen voor het overzicht tussen alle aandachtsgebieden. Zo werkt iedereen mee aan de ontwikkeling van de afdeling.

Ik vind dat je in Tjongerschans de ruimte krijgt om je te ontwikkelen, we worden op de hoogte gehouden van dingen die er spelen, bijvoorbeeld via intranet. Ik weet daardoor nu meer van zaken die in het ziekenhuis spelen dan een aantal jaar geleden. Dat zorgt er indirect ook voor dat ik mijn werk weer beter kan doen.”

 

Onze collega's

Ben je benieuwd naar de verhalen van andere medewerkers? 

Lees meer verhalen