Marieke Bosch
“Op het moment dat de patiënt slaapt, ben ik zijn ogen, oren en stem.”
Functie: Anesthesiemedewerker
Afdeling: Anesthesiologie
Werkzaam sinds: 2018
Wat doe je als anesthesiemedewerker?
Marieke: “Mijn collega’s en ik geven samen met de anesthesist anesthesie. Dat is onder andere mensen onder narcose brengen of een roesje geven, maar ook op andere manieren pijn bestrijden. Anesthesie omvat alles wat met narcose en het voorkomen van pijn te maken heeft. Naast de OK komen we bijvoorbeeld ook bij de afdeling Verloskunde voor het plaatsen van epidurale anesthesie, ook wel bekend als de ruggenprik.
Mijn vak is gebaseerd op de verlengde-armconstructie. De anesthesist is eindverantwoordelijk, ik werk onder zijn indirecte supervisie. De functie doet een beroep op je zelfreflectie en vergt autonomie. Zelfreflectie in de zin: kan en mag ik dit? Voel ik me hier comfortabel bij? Is dit het beste voor de patiënt? Het is belangrijk om er voor 100% voor de patiënt te zijn. Ontzettend verantwoordelijk werk, want op het moment dat de patiënt slaapt, ben ik zijn ogen, oren en stem.”
Waarom ben je in de zorg gaan werken?
“Mijn zusje heeft een hersenbloeding gehad toen ze 9 jaar was. Ik liep dus op jonge leeftijd veel rond in het UMCG en zag hoe de zorg rondom haar geregeld was. Ik dacht: dit wil ik ook! Iets kunnen betekenen voor mensen in een kritisch moment in hun leven. Ik ben begonnen als mbb’er (medisch beeldvormingsen bestralingsdeskundige). Maar ik zocht nog iets meer uitdaging en verantwoordelijkheid. Toen zag ik een vacature voor anesthesiemedewerker en ben ik intern bij Tjongerschans opgeleid. Het is prachtig werk. Ik hou van puzzeltjes en elke patiënt is voor mij een puzzel en reageert op zijn eigen manier. Per situatie en persoon verschilt de oplossing. Daardoor word ik iedere keer weer mentaal uitgedaagd om op zoek te gaan naar wat passend is voor de patiënt. Daar haal ik veel energie uit.”
Hoe raakt goede zorg jou?
“Wanneer een patiënt tevreden op de uitslaapkamer ligt en ik de opluchting in iemands ogen zie: ‘Het zit erop’. Dat is voor mij goede zorg. Ik heb iets kunnen betekenen voor de patiënt op een beladen moment.”
Onze collega's
Ben je benieuwd naar de verhalen van andere medewerkers?