Bekkenfysiotherapie

Heeft u steeds aandrang om te plassen? Kunt u niet op tijd bij het toilet komen? Wilt u graag weer hardlopen of volleyballen, maar bent u gestopt omdat u urine verliest? Voelt u een bal tussen uw schaamlippen en is dit irritant of pijnlijk?

Veel vrouwen vinden het moeilijk om hulp te zoeken voor deze problemen. Toch zijn er veel goede behandelingen. Het is daarom goed om deze klachten met uw huisarts of gynaecoloog te bespreken.

Voor wie?

De bekkenbodempoli is er voor vrouwen die last hebben van blaasproblemen zoals urineverlies bij het sporten, hoesten of niezen. Ook bij problemen met de ontlasting kan de bekkenbodempoli u helpen. Bijvoorbeeld als u na een totaalruptuur uw ontlasting niet meer goed kan ophouden. Of als u last hebt van een verzakking en hier graag iets aan wilt laten doen.

Afspraak bekkenbodempoli

Als u een afspraak op de bekkenbodempoli krijgt, vragen wij u een vragenlijst en een plaslijst in te vullen. Zo komen we te weten hoeveel u drinkt, hoe vaak u plast en hoe vaak u urine verliest.

Hierna krijgt u een uitnodiging voor een gesprek met de specialist die uw probleem het beste kan beoordelen. De specialist vormt zich een beeld van uw klachten en uw persoonlijke situatie. Zij doet een inwendig onderzoek en maakt eventueel een echo. Als u last heeft van verlies van urine en/of ontlasting krijgt u ook een afspraak bij de incontinentie verpleegkundige.

Tot slot ziet u nog een bekkenfysiotherapeut. Zij doet mogelijk een inwendig onderzoek om de werking van uw bekkenbodemspier te beoordelen en legt het behandelplan verder uit.

Hoe werken wij?

Vaak zijn er verschillende mogelijkheden om uw probleem te verhelpen of te verminderen. De organen in het bekken liggen dicht bij elkaar. Als u last heeft van obstipatie, dan kan dit ook invloed hebben op uw plasklachten. Dan is het belangrijk om te zorgen dat uw ontlasting weer makkelijker komt. Dit kan met dieetadviezen of medicijnen.

Wij luisteren goed naar wat in uw dagelijks leven de belangrijkste problemen zijn. Die pakken we eerst aan. Heeft u bijvoorbeeld een hinderlijke verzakking? Dan kunt u al meteen een ring krijgen. Denkt u hier liever nog even over na? Dan krijgt u eerst informatie over uw verzakking en welke behandelingen mogelijk zijn.

De bekkenfysiotherapeut legt uit wat u zelf kunt doen. Goed uitplassen met een verzakking is lastig, maar met goede tips komt u vaak al verder.

Persoonlijke informatie via het internet

Wij vinden het belangrijk dat u goede en persoonlijke informatie krijgt. Daarom maken we een persoonlijke website voor u in onze digipoli. Hier vindt u uitleg over wat er met u aan de hand is. Als u medicijnen krijgt, vindt u er informatie over het gebruik, wat u kunt verwachten en de mogelijke bijwerkingen. Als u een operatie krijgt, vindt u er een tekening van de operatie, een beschrijving, de risico’s en alternatieve mogelijkheden. U vindt ook informatie over de herstelperiode. Wat u wel en niet mag doen, wat normaal is en wanneer u beter contact kunt opnemen met het ziekenhuis. U kunt direct vragen stellen via deze website en ontvangt een persoonlijk antwoord.

Ervaringen met de digipoli

Wij werken al sinds november 2011 met onze digipoli en waren toen de eerste in Nederland. We zijn er nog steeds erg blij mee. Vrouwen begrijpen dankzij de digipoli beter begrijpen wat er met hen aan de hand is en waarvoor ze kiezen.

Minister Schippers heeft ons ziekenhuis bezocht en was zeer onder de indruk van deze werkwijze.