Zwangerschap

Ben je zwanger? De meeste zwangerschappen en bevallingen verlopen gelukkig zonder problemen. Toch kan het zo zijn dat je te maken krijgt met het ziekenhuis. Sta je onder controle van een verloskundige? Dan kies je zelf of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen.

Ben je door je verloskundige of huisarts verwezen naar het ziekenhuis? Dan is er tijdens de zwangerschap een verhoogd risico voor moeder of kind. Misschien heb je een hoge bloeddruk of diabetes, of verwacht je een tweeling of ligt je kindje in een stuitligging. In dat geval heb je meer controles nodig en ben je in het ziekenhuis op de juiste plek tijdens je zwangerschap.

Controles tijdens je zwangerschap

De controles worden uitgevoerd door de gynaecoloog en klinisch verloskundige. Meestal vindt de eerste controle plaats als je ongeveer 8 tot 12 weken zwanger bent. Bij iedere controle wordt de groei van de baarmoeder gecontroleerd, naar het hartje van de baby geluisterd en de bloeddruk opgemeten. Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals een echo of een hartfilmpje (CTG).

Prenatale screening

Tijdens de zwangerschap en vlak na de geboorte van je kind krijg je verschillende onderzoeken aangeboden. Hiermee kun je laten onderzoeken of je kind mogelijk een aandoening of lichamelijke afwijking heeft. Of ziek kan worden omdat de moeder een infectieziekte heeft of door antistoffen in haar bloed. Op de website van het RIVM over pre- en neonatale screening lees je meer over de onderzoeken en wanneer deze uitgevoerd worden. 

Waar wil je bevallen?

Ben je onder controle van een gynaecoloog, dan beval je altijd in een verloskamer van Tjongerschans. Maar het kan ook zijn dat je ervoor kiest om in het ziekenhuis te bevallen. Na de bevalling kun je, als je dat wilt, met je kindje en partner verblijven in de speciale kraamsuites.

Gezonde leefstijl tijdens zwangerschap

Als je goed voor jezelf zorgt, dan zorg je ook goed voor de baby die in je groeit. Dat is een hele verantwoordelijkheid. Niemand doet alles goed. Maar als je je best doet, dan helpt dat voor de baby. En daar gaat het om.

Zwangerwijzer

Verder adviseren we je de site www.zwangerwijzer.nl. Nadat je een vragenlijst hebt ingevuld krijg je op maat informatie over mogelijke risicofactoren in jouw zwangerschap. Deze risicofactoren kunnen te maken hebben met dieet, medicijnen en werk.

Stop met roken

Als je rookt, bekijk dan dit filmpje over roken en zwangerschap.

Gebruik geen alcohol

We adviseren om tijdens je zwangerschap helemaal geen alcohol te drinken. Hoe meer en hoe vaker je drinkt, des te groter zijn de risico's. Vind je het lastig om zelf te stoppen? Doe dan mee aan het programma Negen Maanden Niet.