Pijnbestrijding met pethidine
Pethidine is een soort morfine en heeft een sterk pijnstillend effect. Het middel wordt gegeven via een injectie in de bil of het bovenbeen en heeft een werking van 2 tot 4 uur. Na ongeveer een kwartier voel je het effect van de pijnstilling. De ergste pijn wordt minder en vaak kun je je daardoor beter ontspannen tussen de weeën door. Sommige vrouwen soezen weg of slapen na het toedienen van de pethidine. Dit kan ervoor zorgen dat je je (een deel van) de bevalling niet herinnert.
Nadelen van pethidine voor je kind
De pethidine komt ook bij je kind terecht via de placenta. De baby wordt net als jij slaperig van de pethidine. Je kind wordt minder beweeglijk in de baarmoeder. De medicatie kan ook de ademhaling van je kind remmen, waardoor je kind na de bevalling moeite kan hebben met ademen of nog wat slaperig is. De harttonen van de baby controleren we met een CTG voordat je pethidine krijgt. Soms is het patroon hiervan moeilijk te beoordelen. Dit lukt beter als de baby actief is. Dat kan een reden zijn om geen pethidine te geven, omdat de baby door pethidine vaak niet meer actief is.
Voordelen van pethidine
- Gemakkelijke manier van pijnbestrijding, waardoor de pijn weer draaglijk kan worden
- Vooral een rustig makend en slaperig effect
- Het middel wordt al vele jaren gebruikt en er zijn geen schadelijke effecten voor moeder of kind beschreven
Nadelen van pethidine
- Doordat je slaperig bent, kun je je achteraf soms een deel van de bevalling niet meer herinneren
- Je kunt last hebben van misselijkheid, hoofdpijn of duizeligheid
- De baby kan suf en slaperig bij de geboorte zijn (soms heeft de baby hulp nodig met de ademhaling, dit is de reden dat we pethidine liever niet vlak voor de geboorte van de baby geven)
- Omdat pethidine 2 tot 4 uur werkt, is het minder geschikt als we verwachten dat je bevalling langer gaat duren
- Het werkt lang niet voor iedereen goed omdat het geen krachtige pijnstiller is (maar 25% van de vrouwen is tevreden over het pijnstillend effect van pethidine)