Bevallen via een keizersnede

Bij een keizersnede wordt de baby met een operatie via de buikwand geboren. De totale operatie duurt ongeveer 45 minuten, maar je kind komt meestal al na een kwartier ter wereld.

Redenen voor een keizersnede

Wanneer een bevalling via de vagina niet mogelijk is, krijg je een keizersnede. Soms wordt een keizersnee al tijdens de zwangerschap afgesproken (geplande keizersnede). Soms blijkt tijdens de bevalling dat een keizersnee noodzakelijk is. Dit kan als je ontsluiting niet vordert of als je kind te veel reageert op de weeën. Het kan ook zijn dat je al geperst hebt, maar dat de baby niet voldoende indaalt. We noemen het dan een ongeplande keizersnede.

Redenen voor een keizersnede zijn:

  • bekken van de moeder is te smal voor het hoofdje
  • dwars- of stuitligging van het kindje
  • placenta ligt voor de baarmoedermond
  • navelstreng is al voor de geboorte zichtbaar
  • de ontsluiting komt niet opgang
  • gezondheid van je kindje is in gevaar
  • bij een eerdere bevalling zijn ernstige complicaties opgetreden.

Geplande keizersnede

Als je van tevoren weet dat je baby via een keizersnede geboren zal worden, dan bespreek je dat met je gynaecoloog. Mogelijk heb je een keus. Je bespreekt voor- en nadelen, vaak heb je voldoende tijd om te beslissen. Maar het kan ook zijn dat er geen andere veilige oplossing is. Je krijgt uitgebreide informatie. Als het medisch verantwoord is, doen we de keizersnede na 39 weken. Dit is het beste voor de baby. Bij een vaginale bevalling wordt vocht uit de longen van de baby gedrukt bij het persen. De baby kan na de geboorte makkelijker ademhalen. Bij een keizersnede is er na de geboorte meer vocht in de longen. Dit kan problemen geven bij het ademen. Dat is de reden dat we bij voorkeur na 39 weken de keizersnede plannen.

Geplande keizersnede waarbij moeder zelf baby uit buik tilt

Mits het medisch verantwoord is, is de zogenaamde 'maternal assisted c-section' ook een keuze bij een geplande keizersnede. Hierbij mag de moeder zelf haar baby uit de buik tillen. De operatie verloopt iets anders, omdat de moeder met haar handen in het steriele operatiegebied komt. Zij krijgt een steriele jas en operatiehandschoenen aan. In 2018 vond zo'n keizersnede voor het eerst in Tjongerschans plaats. Moeder Eva Aarts vertelde er over op Omrop Fryslân. Je bekijkt het item hier terug:

Spinale ruggenprik bij keizersnede

De keizersnede gebeurt met een spinale ruggenprik. De anesthesioloog verdooft je huid. Met een lange naald prikt hij/zij tussen de wervels door in de spinale ruimte. Hij/zij spuit dan de verdovende pijnstillers in. Deze ruggenprik werkt erg snel. Je kunt je benen al snel niet meer bewegen. Je hebt nog wel gevoel, maar het doet geen pijn meer.

Ongeplande keizersnede

Bij een ongeplande keizersnede gaat het meestal net als bij een geplande keizersnede. Er kunnen verschillen zijn. Soms is er heel veel haast om de baby geboren te laten worden. Soms kiezen we dan voor narcose omdat het dan nog net wat sneller gaat. Dan kun je helaas je baby niet geboren zien worden. Meestal is er wel voldoende tijd voor een ruggenprik. Je partner mag er altijd bij zijn, ook als er haast is. Een ongeplande keizersnede wordt uitgevoerd omdat: 

  • de ontsluiting niet goed op gang komt of stopt
  • de hartslag van je baby daalt
  • de navelstreng wordt afgekneld
  • de placenta los begint te laten
  • je een infectie hebt opgelopen

Vriendelijke keizersnede (gentle cesarean of natuurlijke keizersnede)

Tegenwoordig worden er ook vriendelijke keizersneden, ook wel natuurlijke keizersneden, uitgevoerd. Hierbij wordt de vaginale bevalling zoveel mogelijk nagebootst.

  • De gynaecoloog controleert of de verdoving goed is
  • Je krijgt een bikinisnede: een horizontale snede in je buik net boven je schaamhaar
  • Na enkele minuten wordt je baby al geboren
  • Je kunt samen met je partner meekijken
  • In ons ziekenhuis gebruiken we een doorzichtig plastic scherm dat we tussen jou en de operateurs ophangen
  • Je ziet en hoort je baby meteen, het is niet eng om te kijken omdat je de wond niet kunt zien

De geboorte

Als de baby geboren is, dan leggen we haar of hem op de babytafel. Je partner kan nog een stukje van de navelstreng afknippen. Daarna komt de baby bij je op de borst. Dit kan totdat de operatie klaar is. Heeft de baby meteen extra zorg nodig, dan neemt de kinderarts haar of hem mee naar de couveuse. Je partner kan dan meegaan met je baby.

Heb je al een ruggenprik gekregen tijdens je bevalling?

Dan werkt het ook iets anders. Deze ruggenprik zit niet in de spinale maar in de epidurale ruimte. De anesthesioloog spuit dan extra verdovende vloeistof in. Het duurt wat langer voordat het werkt. Helaas is deze pijnstilling bij 5% van de vrouwen onvoldoende. Dan heb je narcose nodig.