Verloskunde

De afdeling verloskunde is onderdeel van het centrum voor Vrouw, Moeder en Kind van ziekenhuis Tjongerschans. Dag en nacht staat het verloskundig team klaar om je optimaal te begeleiden tijdens je zwangerschap en bevalling.

Tijdens de zwangerschap
Als je zwanger bent, kan je vroeg in je zwangerschap naar ons worden verwezen als er een medische indicatie is. Heb je bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, diabetes of verwacht je een tweeling? Dan krijg je vanaf het begin controles in ons ziekenhuis. Je kan ook later in de zwangerschap een verwijzing krijgen. Bijvoorbeeld als je een hoge bloeddruk krijgt, de baby in stuit ligt, de placenta voor de baarmoedermond ligt en er zijn nog veel meer redenen. Je hebt dan meer controles nodig in het ziekenhuis.

Tijdens de bevalling
Is de verloskundige uit de thuispraktijk je hoofdbehandelaar? Dan kan je meestal zelf kiezen waar je bevalt: thuis of in het ziekenhuis. Als je een medische indicatie hebt, dan beval je altijd in het ziekenhuis. Natuurlijk kan je ook tijdens je bevalling naar het ziekenhuis worden verwezen of erna als er problemen zijn waarvoor je onze hulp nodig hebt.

Online voorlichtingsbijeenkomst over bevallen in het ziekenhuis
Elke maand organiseren wij een online voorlichtingsbijeenkomst over bevallen in het ziekenhuis. Een gynaecoloog en verloskundige vertellen je over hoe een bevalling in Tjongerschans kan verlopen. Hier kun je ook eventuele vragen stellen. Jij en je partner kunnen de bijeenkomst thuis via de computer of tablet volgen. 

Onze werkwijze
In het ziekenhuis werken klinisch verloskundigen en gynaecologen samen in één team. We hebben duidelijke afspraken wie wat doet. Ook werken we nauw samen met de verloskundigen van de thuispraktijk en participeren in het verloskundig samenwerkingsverband (VSV) Middenin. Iedere vrouw die zwanger is uit onze regio bespreken we samen. We maken samen een zorgpad en bevalplan: wat is de beste zorg voor jou en wie geeft je welke zorg? We stemmen dat zo goed mogelijk af op jouw wensen.

Samen beslissen
Wij vinden het belangrijk om jou te helpen bij je keuzes. Heb je eerder een keizersnede gehad? Dan mag je zelf kiezen: vaginaal proberen te bevallen of weer een keizersnede. We helpen je met onze deskundigheid bij jouw keus. Als de baby in stuit ligt, mag je ook zelf kiezen: vaginaal proberen te bevallen of een keizersnede. Maar we kunnen niet aan alle wensen voldoen. Als je bijvoorbeeld een inleiding wil, dan moeten we ook denken aan de gezondheid van de baby. Natuurlijk verdiepen we ons zo goed mogelijk in jouw situatie en zoeken we voor jou en je baby de beste oplossing.

Gezinssuites 
Soms is het nodig om na je bevalling nog even in het ziekenhuis te blijven zodat we zeker weten dat het met jou en je baby goed gaat. Je kunt dan gebruik maken van gezinssuites waar je samen met je partner en je kind verblijft.

Een normale bevalling vindt plaats tussen de 37 en 42 weken. Als je een medische indicatie hebt, dan beval je in het ziekenhuis. Maar je kunt ook zonder dat je medische begeleiding nodig hebt, met je eigen verloskundige, bij ons bevallen in een van de vier verloskamers. Dit wordt een poliklinische bevalling genoemd.

De periode na de bevalling is een bijzondere en soms ook spannende tijd. We willen zeker weten dat het met jou en de baby goed gaat. Soms is het daarom nodig om na de bevalling nog even in het ziekenhuis te blijven. Zo krijgen jij en jouw baby de zorg die nodig is en heb je tijd om jezelf voor te bereiden op de kraamtijd thuis.

De best mogelijke zorgervaring

Wij staan dag en nacht voor u klaar