Vasectomie

Een vasectomie ofwel sterilisatie bij de man is een ingreep waarbij de beide zaadleiders tussen de testikels (zaadballen) en de prostaat worden onderbroken. Sterilisatie is niet van invloed op het seksuele beleven. De erectie en ejaculatie (zaadlozing) worden niet verstoord. Er treedt een gewone lozing van zaadvloeistof op. Deze vloeistof bevat na de ingreep echter geen zaadcellen meer. De zaadcellen worden voortaan door het lichaam opgenomen.

Voorbereiding:

  • De dag vóór de ingreep moet u het scrotum (de balzak) tot naast de penis goed en ruim ontharen en schoonmaken, dit om de kans op infectie zo klein mogelijk te maken;
  • Neemt u een strakke onderbroek of zwembroek mee;
  • De dag van de operatie wordt u verwacht op de behandelafdeling van de polikliniek, u kunt zich dan melden aan de balie.

De behandeling

De behandeling gebeurt poliklinisch en duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. Na ontkleding van uw onderlichaam neemt u plaats op de behandeltafel.

U wordt plaatselijk verdoofd door middel van twee injecties met lidocaïne waardoor de plek van de operatie ongeveer 1,5 uur gevoelloos wordt.

Na het verdoven worden rechts en links sneetjes in de balzak gemaakt waarbij de zaadleiders worden opgezocht. Vervolgens wordt aan elke zijde 2 tot 4 centimeter van de zaadleiders verwijderd. Beide uiteinden worden afgebonden of dichtgeschroeid.

De huid wordt met een hechting gesloten die na verloop van tijd vanzelf oplost. Na afloop krijgt u eventueel een suspensoir, een soort steunverband.

Mogelijke complicaties

Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties ook al komen ze gelukkig weinig voor. Soms treden blijvende klachten van irritatie op. Andere mogelijke klachten zijn:

  • Een nabloeding;
    Hierbij treedt in de uren na de ingreep een grote, pijnlijke zwelling op van de balzak. U moet dan direct contact met ons opnemen.
  • Een infectie;
    Hierbij treedt na enkele dagen een zwelling op. U moet dan contact opnemen met uw huisarts voor antibiotica.
  • De eerste maanden na de ingreep heeft u kans op een zwaar gevoel in de teelballen die pijnlijk zijn bij aanraking. Dit wordt veroorzaakt door stuwing. De teelbal gaat namelijk door met het aanmaken van zaadcellen die niet weg kunnen. Als na 6 tot 8 weken de hechtingen zijn opgelost, verdwijnt dit gevoel. In enkele procenten van de gevallen ontstaan nu enige dagen knobbeltjes aan de zij- en onderkant van de teelbal. Het is mogelijk dat u hier enkele dagen een geïrriteerd gevoel aan heeft.

Adviezen voor na de ingreep:

  • Gebruik een strakke onderbroek of zwembroek en/of het suspensoir;
  • De eerste dag en avond rustig aandoen en niet douchen;
  • De eerste 3 dagen niet fietsen, niet sporten, niet baden, niet zwemmen;
  • De dag na de ingreep kunt u weer aan het werk, maar vermijdt de eerste dagen zwaar lichamelijk werk;
  • Als de wond het toelaat, kunt u na enkele dagen weer geslachtsgemeenschap hebben.

Let op! Na de ingreep bent u nog niet meteen onvruchtbaar en het is daarom noodzakelijk anticonceptie toe te passen!

Resultaat

Na 12 weken en minstens 20 zaadlozingen moet u zaad inleveren voor controle. Als in uw zaad geen zaadcellen meer worden aangetroffen, dan wordt u geacht steriel te zijn. Zitten er 1 of meer zaadcellen in dan moet u nogmaals zaad inleveren. De mogelijkheid bestaat bij sommige mannen dat er nog lange tijd dode zaadcellen in het zaad blijven. Die komen dan vrij uit de zaadblazen, waar dode zaadcellen liggen opgeslagen.

Gang van zaken bij de zaadcontrole:

  • U krijgt na de ingreep een potje en een laboratorium-formulier mee voor zaadcontrole 12 weken na de ingreep;
  • U vangt een hoeveelheid ochtendzaad op. U kunt dit sperma verkrijgen via masturbatie (zelfbevrediging) of coïtus interruptus (terugtrekking voor de zaadlozing);
  • Binnen 2 uur na de zaadlozing levert u het formulier en het potje met zaad `s ochtend in bij het laboratorium van het ziekenhuis. Let op! Dit kan niet op vrijdag;
  • U kunt de volgende dag bellen met onderstaand telefoonnummer voor de uitslag. Dit kan op maandag tot en met donderdag na 13.00 uur ’s middags en op vrijdag tussen 11.00 en 12.00 uur ’s ochtends.

Terugdraaien van de ingreep

Herstel is in beginsel mogelijk met een maximale succeskans van 75 procent (afhankelijk van de tijd die tussen de sterilisatie en de hersteloperatie zit).