PSA-test

Een PSA-test meet hoeveel PSA er in uw bloed zit. PSA is een stofje dat uw prostaat aanmaakt. PSA betekent Prostaat Specifiek Antigeen.

Het PSA wordt hoger:

  • Met de leeftijd;
  • Bij een ontsteking van de prostaat;
  • Bij een goedaardige vergroting van de prostaat;
  • Bij prostaatkanker.

Een PSA-test geeft dus geen zekerheid of u wel of geen prostaatkanker heeft. Een verhoogde PSA kan wel op prostaatkanker wijzen, maar kan ook andere oorzaken hebben. Tevens bewijst een lage PSA niet dat u géén prostaatkanker heeft.

Wat levert een PSA-test met lichamelijk onderzoek naar prostaatkanker op?

Als uw prostaat goed aanvoelt en de PSA normaal is, betekent dit dat u waarschijnlijk geen prostaatkanker heeft. Dit is echter niet zeker. Van de 80 mannen niet een normaal PSA heeft er 1 wel prostaatkanker. 79 mannen hebben dit niet.

Als uw prostaat knobbelig is en/of de PSA verhoogd, weet u nog niet zeker of u prostaatkanker heeft of niet. Deze onzekerheid kan stress geven en u angstig maken. We moeten echter eerst verder onderzoek doen waarmee we prostaatkanker kunnen ontdekken. Van de 10 mannen met een verhoogd PSA hebben er 8 geen prostaatkanker en 2 hebben dit wel.

Wanneer blijkt dat u wel prostaatkanker heeft, kunt u zich laten opereren of bestralen. U kunt er ook voor kiezen om de prostaatkanker regelmatig te laten controleren. Van de mannen met prostaatkanker krijgt er namelijk slechts de helft klachten. De andere helft merkt er niets van.

Hoe gaat het verder bij onderzoek naar prostaatkanker?

Als u weet wat de voor- en nadelen van een PSA-test en lichamelijk onderzoek zijn, kunt u zelf bepalen of u dit onderzoek wilt.

Wilt u het onderzoek laten doen? Dan zal de huisarts uw prostaat bevoelen en bloedonderzoek doen om te kijken of uw PSA verhoogd is.

Als u een knobbelige prostaat en/of een verhoogd PSA heeft, is verder onderzoek in het ziekenhuis nodig. De huisarts verwijst u dan naar een uroloog.