Blaasspoelen

Als u een zogenaamde TURToperatie (transurethrale resectie van een blaastumor) ondergaat, kijkt de uroloog normaal gesproken met wit licht in uw blaas. In bepaalde gevallen kan het nuttig zijn om voorafgaand aan de operatie de blaas te spoelen met een fluorescerende vloeistof. Deze vloeistof heet Hexvix. Hexvix hecht zich aan afwijkend blaasweefsel. Bij het gebruik van blauw licht tijdens de operatie wordt door het fluorescerende effect van de Hexvix het afwijkende weefsel extra goed zichtbaar, wat het weghalen vergemakkelijkt.

Urinekweek

Een eventueel aanwezige blaasinfectie kan het effect van de Hexvixspoeling nadelig beïnvloeden. Daarom laat de uroloog vaak een urinekweek verrichten tijdens uw polikliniekbezoek. Als u inderdaad een blaasontsteking heeft, krijgt u een antibioticakuur in de periode voor de operatie.

Voorbereiding

In verband met de toediening van de Hexvix in uw blaas wordt u minimaal 2 uur vóór de operatie opgenomen op de verpleegafdeling. Ongeveer 1 uur voor de operatie maakt de verpleegkundige met behulp van een dun slangetje (katheter) uw blaas leeg. Daarna wordt via deze katheter een kleine hoeveelheid Hexvix in uw blaas ingebracht. Hierna verwijdert de verpleegkundige de katheter terwijl de vloeistof in uw blaas blijft. Over het algemeen geeft dit geen problemen, de stof werkt niet prikkelend op uw blaas en leidt meestal niet tot krampen of pijn.

Gevolgen

Door met blauw licht in de blaas te kijken als deze behandeld is met Hexvix kan de arts afwijkend weefsel beter herkennen en weghalen en is de kans kleiner dat er tumor na de operatie terugkomt. U ondervindt geen nadelen van de blaasspoeling zelf. Bijwerkingen of allergische reacties komen gelukkig maar zeer zelden voor.