Hamstring blessure

De hamstring is een groep van 3 spieren aan de achterkant van uw bovenbeen. De spieren lopen van uw zitknobbel naar de binnen- en buitenzijde van uw knie. De medische namen van deze spieren zijn de m. biceps femoris, de m. semitendinosus en de m. semimembranosus. Van de 3 spieren is de m. biceps femoris de meest geblesseerde.

Door een verkeerde beweging kan een van de spieren van uw hamstring inscheuren of verrekken. Meestal ontstaat de blessure tijdens een sprint. U voelt dan plots een hevige pijn midden in uw hamstring. Bij een hoge trap, een spagaat of een sliding kan uw hamstring ook verrekken. De pijn die u voelt zit dan meer richting uw bil.

Hamstringblessures komen vaak voor. In het betaald voetbal zijn 12 tot 16 procent van alle blessures hamstringblessures. We zien de blessure ook veel bij hockey en atletiek. Het gaat dan vooral om een scheur of verrekking midden in de hamstring die ontstaat tijdens het aanzetten van een sprint.

Ook bij turnen, ballet en vechtsporten komt de blessure voor. Daarbij is meestal sprake van een pijn die meer richting uw bil zit. Deze ontstaat meestal door een hoge trap, een spagaat of een sliding.

Symptomen

Heeft u na een sprint, trap, sliding of spagaat plots last van een hevige pijn aan de achterzijde van uw been? En wordt de pijn erger wanneer u uw hamstring aanspant of rekt? Dan is de kans groot dat uw hamstring geblesseerd is. Na een paar dagen kan soms een blauwe plek ontstaan.

Als u zeker wilt weten of uw hamstring geblesseerd is, dan kunt u contact opnemen met een sportfysiotherapeut of sportarts. Meestal kan die op basis van uw verhaal en een onderzoek al aangeven of uw hamstring geblesseerd is. Soms is aanvullend onderzoek nodig. Bijvoorbeeld een echo of een MRI.

Risicofactoren

Wanneer u ouder wordt en u vaker een hamstring blessure heeft gehad wordt de kans groter dat u (nogmaals) uw hamstring blesseert. Mogelijk spelen vermoeidheid en een ongelijkmatige spieropbouw ook een rol.