Gescheurde kruisband

Uw knie(gewricht) bestaat uit het onderste deel van uw bovenbeen, het bovenste deel van uw scheenbeen en de knieschijf. De kniebanden zorgen ervoor dat de delen van uw knie met elkaar verbonden zijn. Daarnaast geven ze uw knie, samen met het kniekapsel, stevigheid en stabiliteit.

De knie heeft 4 kniebanden. De binnenste en de buitenste knieband voorkomen dat de knie opzij kan buigen. De voorste en achterste kruisband liggen midden in het gewricht en zorgen dat uw bovenbeen en scheenbeen niet ten opzichte van elkaar kunnen verschuiven of teveel draaien.

Van alle beschadigingen aan kruisbanden komt een beschadiging van de voorste kruisband het meeste voor. Dit kan gebeuren als u bijvoorbeeld na een sprong weer neerkomt en uw been naar buiten draait of uw knie overstrekt.

De kruisband kan opgerekt, ingescheurd of (af)gescheurd zijn. Bij een inscheuring is er scheurtje in de kruisband, maar zit de kruisband nog wel vast.

Oorzaken van een gescheurde voorste kruisband

Je ziet deze blessure vaak bij sporten zoals skiën, basketballen en volleyballen. Vrouwen hebben meer kans op een beschadiging van de kruisband. Artsen denken dat dit komt doordat vrouwen een andere bouw van gewrichten en spieren hebben dan mannen en onder invloed van hormonen zijn.

Symptomen

Symptomen van een beschadigde voorste kruisband kunnen zijn:

  • Zwelling van de knie;
  • U kunt uw knie niet meer helemaal strekken, de knie zit ‘op slot’;
  • Pijn door een zwelling of bloeding in de knie;
  • U zakt door de knie en het voelt alsof u niet stevig op uw been staat;
  • In bijna alle gevallen van een scheuring (80 procent) hoort u een ‘knappend’ geluid.