Diëtetiek

De diëtist is de deskundige op het gebied van voeding en dieetvoeding. De diëtist geeft advies aan de patiënt over wenselijke aanpassingen in de voeding en instructies hoe u dat het beste kunt doen.

Begeleiding 
De begeleiding vindt doorgaans plaats tijdens de opname in het ziekenhuis en zo nodig na ontslag. Ook poliklinische begeleiding is in sommige gevallen mogelijk. Afhankelijk van de verwijsreden van de arts wordt beoordeeld welke diëtist u het beste kan begeleiden. Dit kan een diëtist van zowel binnen als buiten het ziekenhuis zijn. De diëtist kan worden ingeschakeld op verwijzing van een medisch specialist. Denk aan een neuroloog, longarts, MDL-arts, kinderarts, KNO-arts, revalidatiearts of intensivist. Aandoeningen waarbij een diëtist wordt betrokken:

  • Ondervoeding;
  • Sondevoeding/TPV (totale parenterale voeding);
  • (Kinder)diabetes;
  • Maag-, darm- en leverziekten;
  • Hartfalen;
  • COPD;
  • Nierziekten;
  • Oncologische aandoeningen;
  • Chirurgische patiënten (o.a. grote botoperaties, aanleg stoma). 

De diëtist kan ook begeleiding bieden aan patiënten die deelnemen aan de longrevalidatie, hartrevalidatie of oncologische revalidatie. Daarnaast geven wij ook groepsvoorlichtingen binnen deze revalidatieprogramma’s.

Wat zijn de kosten?
Voor klinische en poliklinische patiënten zijn de kosten voor de behandeling door een diëtist verwerkt in de totaalprijs van de behandeling.

Laar A.,

Laar, Albertine
Functie
Diëtist