Dotteren/stentplaatsing

Wat is dotteren en wat is stentplaatsing?

Dotteren is het doorgankelijk maken van een verstopt/vernauwd bloedvat met behulp van het opblazen van een ballonnetje..

Om een verstopt/vernauwd bloedvat goed open te houden, wordt er soms, als een dotterprocedure niet het gewenste resultaat oplevert, een stent (metalen buisje) in het bloedvat geplaatst. Dit noemen we stentplaatsing.

Hoe werkt dotteren en stentplaatsing?

Met een dunne holle naald wordt een bloedvat (slagader) aangeprikt. Door deze dunne holle naald schuiven we een voerdraad in uw slagader. Na verwijdering van de naald brengen we een dun hol buisje (sheet) over de voerdraad in het bloedvat. Door deze sheet wordt over de voerdraad een katheter geschoven. Als die goed gepositioneerd is, halen we de voerdraad uit de katheter.

Om de bloedvaten zichtbaar te maken, is contrastvloeistof nodig. De contrastvloeistof spuiten we door de katheter. Na het bestuderen van de opnames en het meten van de diameter van het bloedvat manoeuvreren we de voerdraad door het verstopte of gedeeltelijk verstopte bloedvat. Over de voerdraad schuiven we nu een dotterballonnetje dat we op de plaats van de vernauwing opblazen (dit dotterballonnetje heeft de diameter van uw bloedvat).

Na het dotteren maken we controleopnames van het bloedvat om te zien of het dotteren het gewenste resultaat heeft. Eventueel brengen we nog een stent in over de voerdraad, om het verstopte bloedvat goed open te houden.