Spreidbroek

Het is zeer belangrijk dat heupdysplasie in een vroeg stadium wordt ontdekt. Daarom worden in Nederland alle baby’s direct na de geboorte onderzocht. Ook op de consultatiebureaus vinden deze onderzoeken plaats. Zodra een heupdysplasie wordt geconstateerd, dient de behandeling te beginnen. Meestal is dit in de leeftijdsfase van 3 tot 6 maanden.

Aanvullend onderzoek

Als de arts een afwijking vermoedt, is aanvullend onderzoek noodzakelijk. Echografie onderzoek kan al in de eerste maanden na de geboorte worden verricht. Bij het vermoeden van heupdysplasie moeten we echter ook een röntgenfoto maken. Röntgenfoto’s leveren meestal pas na de 3e  levensmaand voldoende gegevens op.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het centreren van de heupkop in de heupkom. Deze positie wordt vervolgens gefixeerd, zodat de kom zich dieper kan ontwikkelen. Hiervoor worden de beentjes van uw baby in spreidstand gehouden met behulp van een beugeltje of bandage. Uw baby moet deze meestal 23 uur per dag dragen. Bij het baden of kleden van uw kind mag u beugel of bandage afdoen, tenzij de arts andere instructies heeft gegeven.

Herstel

Als het kind in deze spreidstand veel met de beentjes trappelt, ontstaat door intensievere druk van de heupkop in de heupkom een groeiprikkel. Hierdoor vormt de vlakke heupkom een beter dak boven de kop.