Schouderprothese

Het schoudergewricht bestaat uit een kop en een vlak kommetje die bij elkaar worden gehouden door pezen (rotatorcuff), gewrichtsbanden en kapsel. Bij een instabiel schoudergewricht beweegt de kop van uw bovenarm tijdens het bewegen niet goed in het midden van de kom (glenoid). Dit kan veroorzaakt worden doordat het kapsel van het gewricht te slap is of doordat er een deel is beschadigd. Hierdoor kan de kop van uw bovenarm uit de kom gaan wanneer een bepaalde beweging wordt uitgevoerd. Dit is de zogenaamde ‘luxatie’ of ontwrichting van de schouder.

Herhaaldelijke luxaties zijn niet alleen vervelend, ze kunnen ook verdere schade toebrengen aan uw schoudergewricht. Zo kan instabiliteit zorgen voor irritatie van pezen, kapsel, banden, labrum en slijmbeurs. Ook als de kop niet ontwricht (luxeert) kunnen er klachten ontstaan bij handelingen zoals gooien, werpen, slaan en reiken. Sportactiviteiten kunnen hierdoor worden beperkt.

Naarmate de instabiliteit toeneemt, kunnen de luxaties toenemen of kan de schouder instabiel aanvoelen bij bepaalde bewegingen. Dit gaat gepaard met een acute pijn en met een klik, voelbaar en hoorbaar in de schouderstreek. De kop van de bovenarm springt dan spontaan terug in het gewricht, waardoor de pijn verdwijnt.

Oorzaken

De klachten kunnen ontstaan door een val of overbelasting. Meestal is de schouder op een eerste hulp teruggezet als er sprake is van een val. Bij overbelasting is de oorzaak minder duidelijk.

Diagnose

De orthopedisch chirurg kan vaak al door uw verhaal en lichamelijk onderzoek de diagnose vaststellen. Eventueel wordt de diagnose aangevuld met een röntgenfoto en MRI onderzoek met contrastvloeistof.

Behandeling

Behandeling van schouderinstabiliteit begint met een afgestemd fysiotherapeutisch trainingsprogramma. Bij onvoldoende resultaat kan de orthopedisch chirurg u een operatieve behandeling adviseren.

Bij deze operatie wordt het beschadigde weefsel, het labrum en kapsel, weer hersteld. Hierbij hechten we het labrum met kapsel terug aan het kommetje, zodat het gewricht weer stabiel is. We voeren deze ingreep uit via een kijkoperatie (arthroscopie). In sommige gevallen besluit uw orthopeed tot een stabilisatie via een snede aan de voorzijde van de schouder. Na de operatie krijgt u een mitella of sling. U verblijft meestal 1 of 2 dagen in het ziekenhuis.

Opname

Als u moet worden geopereerd, wordt u hiervoor opgenomen in ons ziekenhuis. Meestal wordt u opgenomen op de dagverpleging, u kunt ook op verpleegafdeling 4A worden opgenomen. Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gereden. De verpleegkundigen houden uw ademhaling, polsslag en bloeddruk in de gaten. Zijn deze goed, dan mag u terug naar de verpleegafdeling. Ook daar wordt u verder in de gaten gehouden en u krijgt pijnstilling.

Na ontslag

Als u via een kijkoperatie geholpen bent, kunt u doorgaans de dag na de operatie naar huis. Als er een snede is gemaakt, dan moet u soms een nacht langer blijven. Met de fysiotherapeut gaat u zo snel mogelijk oefenen om uw arm weer te gebruiken. Na een arthroscopische ingreep mag u snel actief oefenen waarbij de arm niet naar buiten gedraaid mag worden. Na 6 weken kan dit wel weer.

Tot slot

De eerste dagen kunt u lichte pijn voelen in het operatiegebied. Ook een kleine zwelling van de schouder is gebruikelijk. Wanneer zich thuis complicaties voordoen, zoals koorts (temperatuur hoger dan 38,5°C), neemt u dan contact op met uw huisarts of met de polikliniek orthopedie.