Arthrodese

Met een arthrodese wordt we een gewricht operatief vastgezet. Bij deze operatie nemen we tussen de beschadigde gewrichtsvlakken het resterende kraakbeen weg en fixeren we de botuiteinden in hun meest functionele stand =. Deze botuiteinden groeien uiteindelijk aan elkaar vast. Operatie-technisch is een arthrodese een relatief eenvoudige ingreep zonder veel risico's.

De belangrijkste complicaties zijn een bloeduitstorting of een infectie. Het komt voor dat het bot niet snel genoeg aan elkaar groeit. In de meeste gevallen is dat goed te verhelpen. Bij de ingreep bestaat een zeer klein risico op een zenuwbeschadiging, maar dit komt zelden voor.

Waarom een arthrodese?

Als we de natuur haar gang laten gaan, verstijft een beschadigd gewricht op den duur vanzelf. Een pijnlijk gewricht krijgt namelijk minder beweging, waardoor de banden en het gewrichtskapsel op den duur verschrompelen. Zo verliest het gewricht langzaam zijn beweeglijkheid. Als we het wel bewegen, doet het gewricht pijn en zo is de cirkel rond.

Als het kraakbeen uiteindelijk helemaal weg is ontstaat er bot-op-bot contact en groeit het gewricht vast. De pijn is dan ook weg. Dit natuurlijke proces kan echter heel lang duren.

Een operatieve arthrodese heeft twee belangrijke voordelen boven deze natuurlijke arthrodese:

  • We versnellen het proces waarmee we een lange periode van pijnklachten voorkomen.
  • We kunnen het gewricht in de meest gunstige stand vastzetten.

Een arthrodese kan en mag na de revalidatieperiode volledig worden belast. U mag er van alles mee doen, het laat niet meer los. Het is een oplossing voor de rest van uw leven.

Weerstand

Mogelijk voelt u, of uw omgeving, weerstand tegen het vastzetten van uw gewricht. Bijvoorbeeld omdat u niet goed weet wat het betekent om met een vastgezet gewricht verder te moeten. U denkt misschien invalide te worden. Dat is niet juist. Door een arthrodese wordt de pijn weggenomen en kunt u uw arm of been juist weer beter gebruiken.

Wanneer komt u in aanmerking voor een arthrodese?

Wij adviseren een arthrodese als uw klachten ernstig zijn, met veel pijn en vrijwel geen beweeglijkheid meer van het gewricht. Na het vastzetten verdwijnen de pijnklachten. We adviseren een arthrodese ook als het kraakbeen dusdanig versleten of beschadigd is, dat het niet meer gerepareerd kan worden. De oorzaak is vaak een botbreuk tot in het gewrichtsoppervlak (kraakbeen), een ontsteking of reuma. Een reden om een arthrodese te adviseren, is het verhelpen van ernstige instabiliteit van het gewricht. Tenslotte adviseren we een arthrodese bij het wegnemen van een bottumor in de buurt van een gewricht. Dit is echter een ingreep die zelden voorkomt.

Waarom geen prothese?

Een prothese is een kunstgewricht, het kent beperkingen en brengt risico's met zich mee. Er kan bijvoorbeeld een infectie aan ontstaan, die moeilijk te behandelen is. Een prothese heeft een beperkte levensduur omdat zij op den duur los kan gaan zitten. Het is niet te voorspellen wanneer dit gebeurt. Bij ouderen gebeurt dit meestal na ongeveer 10 tot 20 jaar. Bij jonge mensen, die nog veel kunnen en willen doen, kan de prothese al na 5 jaar of zelfs eerder loskomen. Een tweede operatie is veel moeilijker en een tweede prothese gaat meestal minder lang mee. Bij het plaatsen van een prothese nemen we bot weg. Een arthrodese is daardoor later niet meer mogelijk.

Beweeglijkheid

Voor elk gewricht kent het lichaam een aantal compensatiemogelijkheden. Uw ruggengraat bijvoorbeeld - van stuit tot hoofd - bestaat uit 24 wervels. Bij het bewegen doen ze allemaal een beetje mee. We kunnen er eenvoudig een paar vastzetten zonder dat u hieraan een stijve rug overhoudt. Uw schouder bestaat in feite uit twee gewrichten, waarvan er één vastgezet kan worden. U kunt uw arm dan tot schouderhoogte heffen. Uw voet bestaat ook uit meerdere gewrichten. Bij een arthrodese van de enkel vindt compensatie in de voet plaats. Van het vastzetten van uw achtervoet ondervindt u over het algemeen weinig hinder.

Aanpassingen

Naburige gewrichten kunnen de functie van een vastgezet gewricht dus enigszins overnemen. Zij worden dan wel zwaarder belast, maar dit geeft pas op lange termijn klachten die meestal mild van aard zijn. Bij een arthrodese van de heup bijvoorbeeld worden rug en knieën extra belast.

U kunt zelf door bepaalde aanpassingen het bewegen vergemakkelijken. Op de fiets kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een verkorte crank (stang tussen pedaal en trapas). Ook worden wel een speciale stoel gebruikt bij een heuparthrodese of schoenaanpassingen na het vastzetten van enkel of voet.