HIPEC

HIPEC is in opzet een genezende behandeling van uitzaaiingen in het buikvlies bij darmkanker. Maar genezing is niet altijd haalbaar. Wel kunt u, als genezing niet mogelijk is, door HIPEC vaak langer leven in een goede conditie. Het effect hangt af van hoe uitgebreid de ziekte is aan het begin van de behandeling. Zijn de uitzaaiingen beperkt, dan is er een kans van 40 procent dat u na 5 jaar nog leeft.

HIPEC staat voor Hypertherme IntraPEritoneale Chemotherapie. Het is een combinatiebehandeling van een operatie en chemotherapie. De behandeling is bedoeld om de kankercellen te vernietigen die nog in de buikholte zitten.

Verloop van de behandeling

Tijdens de operatie verwijdert de arts eerst zo goed mogelijk al het tumorweefsel. Daarna spoelt hij uw buikholte met een hoge dosis oxaliplatin (een medicijn tegen kanker) die warm is gemaakt. Vaak wordt tijdens de operatie ook intraveneus 5-fluorouracil (5-FU) toegediend, een ander medicijn tegen kanker. Intraveneus betekent: via een ader.

Het effect van een HIPEC-behandeling bij uitzaaiingen in het buikvlies is groter dan een gewone chemokuur. Dit heeft de volgende redenen:

  • U krijgt de medicijnen alleen in de buik, waardoor uw lichaam een hogere dosis chemotherapie kan verdragen;
  • De verwarmde chemotherapie wordt gecombineerd met een operatie.

Als uw conditie goed genoeg is, krijgt u mogelijk 6 tot 12 weken na een HIPEC-behandeling nog een aanvullende, gewone chemokuur.

Wanneer HIPEC

HIPEC kan bij sommige mensen met darmkanker worden toegepast die uitzaaiingen hebben in de buikholte, op het buikvlies. Er mogen in principe geen andere uitzaaiingen zijn. Heel soms verwijdert de arts wel een uitzaaiing in de lever tijdens de HIPEC-behandeling.

Bijwerkingen van HIPEC

HIPEC is een zware ingreep. De kans op complicaties is ongeveer 30 procent. Daarom komen alleen mensen die in een goede conditie zijn in aanmerking voor deze behandeling.

U kunt bij een HIPEC-behandeling last krijgen van:

  • Trombose: dit is een bloedpropje in de bloedvaten;
  • Een nabloeding;
  • Een infectie;
  • Naadlekkage: hierbij lekt darminhoud naar de buikholte, een tweede operatie is dan noodzakelijk;
  • Tijdelijk niet werkende maag en darmen, waardoor u niet kunt eten en soms misselijk bent. Dit gaat na een tijdje vanzelf over. Tot die tijd krijgt u voedingsstoffen via een infuus in een bloedvat;
  • Vernauwingen van de urinewegen;
  • Bijwerkingen van de chemotherapie: vooral de afname van het aantal witte bloedlichaampjes. Hierdoor bent u tijdelijk erg gevoelig voor infecties.