Functionele MRI

Belangrijk!

Als u zwanger bent of denkt te zijn, neemt u dan contact met ons op!

Bij zwangerschap wordt een MRI-onderzoek alleen uitgevoerd als dat absoluut noodzakelijk is. Hoewel er geen schadelijke effecten op het ongeboren kind bekend zijn, zijn wij voor alle zekerheid terughoudend met dit onderzoek.

Het MRI onderzoek

Bent u door uw arts doorverwezen naar de afdeling Radiologie voor een MRI-(Magnetic Resonance Imaging) onderzoek? Dan wilt u natuurlijk graag weten wat u te wachten staat. We beschrijven hier hoe een MRI-onderzoek in de meeste gevallen verloopt. Het kan echter zijn dat de arts een andere methode kiest, die beter aansluit bij uw situatie.

Wat is een MRI?

MRI is de afkorting van Magnetic Resonance Imaging: het maken van afbeeldingen met behulp van magnetische resonantie. Het MRI-onderzoek maakt gebruik van een sterk magneetveld en radiogolven. Hiermee worden bepaalde signalen in het lichaam opgewekt. Deze signalen worden opgevangen door een antenne. Een computer vertaalt deze signalen in een beeld.

Met behulp van het MRI-onderzoek brengen we de organen en weefsels in uw lichaam in beeld. Zo kunnen we mogelijk de oorzaak van uw klachten vaststellen.

Speciale aandachtspunten

Door het sterke magneetveld binnen het MRI-toestel kunnen geïmplanteerde medische apparaten, zoals een pacemaker, worden ontregeld. Ook kunnen in het lichaam aanwezige metalen voorwerpen zich verplaatsen en daardoor het weefsel beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan metaaldeeltjes in uw ogen als u bezig bent (geweest) met metaalbewerking. Als dit bij u mogelijk het geval is, meld dit dan minstens 3 dagen voor het onderzoek aan de afdeling Radiologie. Voor de zekerheid laten we dan een röntgenfoto maken.

Heeft u:

  • een pacemaker;
  • een insulinepomp;
  • een hydrocephaluspomp;
  • een neurostimulator;
  • mogelijk metaalsplinters in de ogen;
  • metalen implantaten;
  • shunts;
  • een kunsthartklep;
  • vaatclips in het hoofd;
  • granaatscherven;
  • een gehoorapparaat dat niet te verwijderen is;
  • ernstige claustrofobie (ruimtevrees)?

Ook dan moet u minstens 3 dagen voor het MRI-onderzoek contact opnemen met de afdeling Radiologie.

Vragenlijst

Om er zeker van te zijn dat een MRI-onderzoek voor u niet nadelig is, heeft uw behandelend arts samen met u een vragenlijst ingevuld. De radioloog beoordeelt aan de hand van de aanvraag en de ingevulde vragenlijst of u voor een MRI in aanmerking komt. Als dit onderzoek bij u niet mogelijk of niet gewenst is, dan overlegt de radioloog met uw behandelend arts over andere onderzoeksmogelijkheden.

Voorbereiding

Voor de meeste MRI-onderzoeken is geen speciale voorbereiding nodig. Medicijnen mag u op de gebruikelijke manier innemen.

In de onderzoeksruimte heerst een sterk magnetisch veld. Metalen voorwerpen en pasjes met een magneetstrip kunnen ongelukken veroorzaken of beschadigen. Deze kunt u het beste thuislaten of in de kleedruimte achterlaten.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • gehoorapparaten;
  • kunstgebit/plaatje;
  • bril;
  • gekleurde lenzen;
  • sieraden, horloge;
  • creditcard/bankpasje;
  • telefoon;
  • sleutels;
  • muntgeld.

Tijdens het onderzoek mag u geen kleding dragen met metalen delen zoals ritsen, knopen, haakjes of BH-beugels. Trek gemakkelijke kleding aan (b.v. een joggingbroek en T-shirt) en laat sieraden zoveel mogelijk thuis. Mocht u ringen om hebben die beslist niet af kunnen, laat ze dan zitten, maar meld dit even aan de laborant. Indien er een onderzoek van het hoofd- of halsgebied moet plaatsvinden, is het van belang dat u geen make-up gebruikt. In een aantal soorten make-up wordt namelijk metaal verwerkt.

Voor het onderzoek

U wordt verzocht zich tien minuten voor de afgesproken tijd bij de aanmeldzuil aan te melden. Daarna kunt u plaatsnemen in de wachtkamer. Vanwege de duur van het onderzoek adviseren wij u vóórdat u zich meldt bij de balie naar het toilet te gaan. Als u aan de beurt bent, haalt de laborant u op en brengt u naar de kleedkamer. Daar vertelt de laborant welke kleding u uit moet trekken. De laborant haalt u via de andere deur uit de kleedkamer.

Tijdens het onderzoek

Wanneer u op de onderzoekstafel plaats neemt, kunt u het beste een gemakkelijke houding aannemen. Het onderzoek kan lang duren en tijdens het maken van de opnames mag u niet bewegen. Afhankelijk van het onderzoek moet u op een bepaalde manier liggen. Als u goed ligt, schuift de laborant de tafel zover als voor het onderzoek nodig is, in de tunnel van de MRI.

De MRI wordt bediend vanuit een aangrenzende ruimte. De laborant houdt u continu in de gaten. Aan het hoofdeinde van de tunnel zitten een microfoon en een luidspreker, waardoor u direct contact heeft met de laborant die het onderzoek uitvoert.

In speciale gevallen, bijvoorbeeld bij kinderen of patiënten met ernstige ruimtevrees, kan er een begeleider mee de onderzoeksruimte in. Voor deze begeleider gelden dezelfde voorbereidingseisen.

Tijdens het maken van de opnames hoort u steeds een sterk kloppend en/of brommend geluid. Om het geluid te dempen krijgt u van de laborant een koptelefoon op, u kunt uw eigen muziek-CD meenemen. Tijdens de instructies van de laborant stopt de muziek.

Het kan gebeuren dat u een warm gevoel ervaart tijdens het onderzoek. Als dit onprettig wordt, meld dat dan aan de laborant.

Net als bij een gewone magneet merkt u zelf weinig tot niets van de aantrekkingskracht van het apparaat. Als het nodig is om bepaalde weefselstructuren beter zichtbaar te maken, krijgt u een injectie met contrastvloeistof in uw arm. Mocht u borstvoeding geven, dan wordt geadviseerd om tot 24 uur na de injectie de borstvoeding weg te gooien.

Het onderzoek duurt meestal tussen de 20 en 45 minuten.

Uitslag

De arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd, bespreekt met u op welke manier u de uitslag krijgt.

Tot slot

Als u verhinderd bent, wilt u dan zo snel mogelijk contact met ons opnemen? Zo kunnen wij de voor u geplande tijd voor andere patiënten gebruiken. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u.