Parotidectomie

Een partiële (gedeeltelijke) parotidectomie doen we als er sprake is van een klein, goedaardig gezwel van uw oorspeekselklier. Wanneer uw hele oorspeekselklier is aangetast, bijvoorbeeld door een gevorderd kwaadaardig gezwel , wordt uw hele oorspeekselklier verwijderd (parotidectomie).

Uitvoering

Onder uw oorlelletje maken we in de huid een snede tot aan de rand van uw hals. Vervolgens verwijderen we het gezwel samen met een deel van uw oorspeekselklier. We weken hierbij uiterst voorzichtig en nauwkeurig om uw aangezichtszenuw (de zevende hersenzenuw ), die vlak langs uw oorspeekselklier loopt, niet te beschadigen. Ten slotte maken we de wond weer dicht. Na genezing blijft meestal slechts een klein litteken zichtbaar.

Complicaties

Tot de ernstigste complicaties van parotidectomie behoort beschadiging van de aangezichtszenuw, met als gevolg een verlamming van uw aangezichtsspieren. Ook kan uw oorlelletje ongevoelig worden als de zenuw naar dat gebied beschadigt raakt.

Het frey-syndroom is de meest voorkomende complicatie na een ingreep aan de oorspeekselklier. Aan één kant van uw voorhoofd gaan uw oor en wang dan hevig transpireren bij het (denken aan) eten. Ook is er sprake van roodheid van de huid en van kippenvel. Deze aandoening ontstaat wanneer uw zweetkliertjes door de zenuwen van uw speekselklier worden aangestuurd, die tijdens de operatie zijn beschadigd.