Kincorrectie

Behalve verplaatsing van uw gehele boven- of onderkaak kunnen we ook een groepje tanden of kiezen met het botgedeelte waarin ze zich bevinden operatief verplaatsen. Dit geldt ook voor het bot van uw kin.

De operatie

Voor de operatie, die onder narcose plaatsvindt, spreken we een datum met u af. Op de dag van de opname of in de week ervoor doen we een lichamelijk onderzoek en een bloed- en urineonderzoek. Soms nemen we ook een halve liter bloed af zodat we die tijdens de operatie kunnen teruggeven als dat nodig is.

De kaakchirurg legt het verloop van de operatie nog eens aan u uit en de anesthesioloog bespreekt de gang van zaken rond de narcose. Om het resultaat goed te kunnen vergelijken met de oude situatie, maken we dia’s van uw gezicht en gebit. Verder wordt ongeveer 1 uur voor de operatie de pre-medicatie toegediend. Dit zijn medicijnen die uw lichaam alvast voorbereiden op de narcose. Hierdoor ontstaat een rustig gevoel en vaak ook een droge mond.

Na de operatie

De meeste mensen hebben na de operatie nauwelijks last van pijn. Wanneer uw kiezen op elkaar vastzitten, geeft dit u waarschijnlijk wel een ongemakkelijk gevoel. Een beetje keelpijn komt vaak voor. Na de operatie is uw gezicht (soms erg) gezwollen ondanks dat we u via een infuus gedurende 1 of 2 dagen medicijnen toedienen die het zwellen van uw gezicht tegengaan. De zwelling wordt vaak na 3 dagen snel minder. Het is belangrijk dat bezoekers van tevoren op de hoogte worden gebracht van deze zwelling, zodat zij hiervan niet vreemd opkijken.

Meestal komt er na de operatie een beetje bloed uit uw mond. Ook uit de neus kan de eerste dagen wat bloed komen. U kunt uw neus dan beter ophalen dan snuiten. Wanneer uw kiezen op elkaar vastzitten, kunt u alleen vloeibaar voedsel eten. De eerste dagen kan dit heel lastig zijn doordat het gezicht gezwollen is. Daarna geeft dit veel minder problemen. Gebruikers van medicijnen, waaronder de pil, vinden meestal wel een kleine ruimte tussen de tanden om deze door te slikken.

De duur van de opname in het ziekenhuis varieert van 2 tot 5 dagen. Tijdens deze dagen maken we controlefoto’s. Zo nodig spreekt u met de mondhygiënist over de verzorging van uw mond.

Weer thuis

Na ontslag uit het ziekenhuis vinden er nog een paar poliklinische controles plaats om te kijken hoe de genezing verloopt. Afhankelijk van de soort operatie kunt u uw mond gewoon openen of blijven uw kaken 4 tot 6 weken aan elkaar bevestigd. Het spreken met de kiezen op elkaar is niet zo moeilijk als het lijkt.

Wanneer uw kaken weer los zijn, zullen de gewrichten in het begin wat stijf zijn. Hierdoor is kauwen iets moeilijker. Nadat uw kaken zijn losgemaakt, wordt uw gebit eventueel door de mondhygiënist gepolijst. Ook nu worden er dia’s gemaakt. Zo nodig blijft de orthodontist de behandeling volgen. Wanneer de kaakgewrichten langdurig stijf blijven, krijgt u fysiotherapie. Een jaar na de operatie vindt er nog een controle plaats. Hiervoor maken we telefonisch of schriftelijk een afspraak met u.

Mondverzorging wanneer de kaken aan elkaar vastzitten

Wanneer uw kaken met metaaldraadjes aan elkaar zijn bevestigd, heeft uw gebit wat extra verzorging nodig. De haakjes en lusjes waarmee de kiezen en tanden aan elkaar vastzitten, houden gemakkelijk de voedsel vast. Hierdoor is het schoonmaken wat bewerkelijker. Na de operatie is goede mondverzorging erg belangrijk. Dit versnelt de genezing.

Goed poetsen met een tandenborstel met een kleine kop (bijvoorbeeld een kindertandenborstel) is erg belangrijk. Soms schrijven we een Chloorhexidine-spoeldrank voor. Chloorhexidine is een onschuldig middel. De smaak kunt u met een paar druppels pepermuntolie verbeteren. Door deze spoeldrank ontstaat soms een beetje donkere aanslag op uw tanden. Deze aanslag is tijdelijk en verdwijnt na verwijdering van de staaldraadjes door goed te poetsen. U kunt in deze periode uw lippen niet bevochtigen met uw tong, zoals gebruikelijk. Droge lippen kunt u voorkomen door lippenvet of lippencrème te gebruiken.

Voeding

Als uw kaken niet aan elkaar vastzitten na de operatie, wat in de meeste gevallen voorkomt, adviseren we u in de eerste weken zacht voedsel te gebruiken. Na ongeveer een maand kunt u wel weer overgaan op voedsel met de gebruikelijke consistentie. Als uw kiezen en tanden op elkaar zitten is het niet mogelijk om te kauwen. U moet uw eten dan drinken. De bereiding van vloeibaar voedsel kost extra tijd en moeite. Dit geldt ook voor het opdrinken ervan. Het is daarom het beste om wat vaker per dag te eten, zodat dit per keer wat minder kan zijn.

In principe kunt u alles eten, alleen niet op de gewone manier. Het voedsel kunt u fijnmalen met behulp van een keukenmachine, blender, staafmixer of zeef. Als het fijngemalen voedsel nog te dik is, kunt u dit dunner worden maken met kookvocht, melk, bouillon of jus. Blikproducten zoals knakworst en bonen zijn zacht en makkelijk te verwerken. U kunt ook potjes babyvoeding gebruiken.

Het bij elkaar mengen van verschillende smaken geeft vaak een smakeloos geheel. U kunt de smaken daarom het beste gescheiden houden. Mogelijk valt u door deze operatie een paar kilo af. Zo nodig kunt u aan het voedsel extra calorieën toevoegen. Hiervoor kan bijvoorbeeld voedingssuiker worden gebruikt. Dit heeft een neutrale smaak en u kunt het aan zowel hartige als zoete gerechten toevoegen. Voedingssuiker is verkrijgbaar bij de apotheek of drogist.

U kunt aan het eten ook extra mineralen en vitaminen toevoegen. Bijvoorbeeld door speciale pakjes melkdrank. Ook toevoeging van eiwitpoeder is mogelijk. Meestal is normale voeding echter voldoende en betekenen deze toevoegingen slechts overbodige kosten.

Een roomspuit kan een handig hulpmiddel zijn om vloeibaar voedsel snel te eten.