Halitose

Slechte adem, ook wel foetor ex ore, halitosis of malodeur genoemd, is een veel voorkomend probleem. Slechte adem kan verschillende oorzaken hebben, maar meestal wordt het veroorzaakt door problemen in de mond.

Omdat er een taboe op rust, wordt weinig over slechte adem gesproken. Men zegt niet snel tegen een ander dat hij of zij uit de mond ruikt. Ongeveer 15 procent van de bevolking heeft hier chronisch last van en pakweg de helft geregeld. Dat is jammer want het is tegenwoordig goed te behandelen en te voorkomen.

Oorzaken van slechte adem

Slechte adem kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan slechte adem het gevolg zijn van het eten van sterk gekruid voedsel, het drinken van alcohol of roken. Daarnaast kan slechte adem worden veroorzaakt door ontsteking in de neus- of voorhoofdsbijholte of door een onvoldoende afsluiting van de maag.

Ook aandoeningen op andere plaatsen in het lichaam - zoals suikerziekte of een leverziekte - kunnen zorgen voor een slechte adem. Maar meestal wordt slechte adem veroorzaakt door problemen in de mond. We beschrijven hier de mogelijke veroorzakers van een slechte adem en wat er aan te doen is.

Uitdroging van de mond

Uitdrogen van de mond kan een slechte adem veroorzaken. De mond kan onder andere uitdrogen door het gebruik van bepaalde medicijnen, het drinken van veel koffie of het slapen met een open mond. In het geval van een droge mond adviseren we u om zo’n 2,5 liter water per dag te drinken. Dat kan in veel gevallen de slechte adem tegengaan.

Ontsteking van de keelamandelen

Ontsteking van de keelamandelen, ook wel angina genoemd, geeft vaak een slechte adem. Als een ontsteking van de keelamandelen langer blijft bestaan, dient u uw huisarts te raadplegen. Soms zal die antibiotica voorschrijven om de ontsteking te behandelen. Daarna verdwijnt de slechte adem spontaan.

Onvoldoende mondhygiëne

Als de mond onvoldoende wordt gereinigd, blijven er voedselresten en tandplak achter. De voedselresten gaan rotten en de bacteriën in de tandplak produceren stinkende stoffen en gassen. Het gevolg is een slechte adem. Door de mondhygiëne dagelijks goed uit te voeren, waarbij u ook de ruimten tussen uw tanden en kiezen reinigt, verdwijnt de slechte adem snel.

Tandbederf

Tandbederf, ook wel gaatjes of cariës genoemd, kan een slechte adem geven. Door het tandbederf te behandelen - de gaatjes te vullen - zal de slechte adem verdwijnen.

Tandvleesontsteking

Gingivitis en parodontitis, verschillende vormen van tandvleesontsteking, kunnen ook een slechte adem veroorzaken. Een goede dagelijkse mondhygiëne en behandeling door de tandarts of mondhygiënist kan de ontsteking, en daarmee de slechte adem, doen verdwijnen.

Aanslag op de tong

Aanslag op de tong vormt in veel gevallen de oorzaak van een slechte adem. Door uw tong dagelijks schoon te schrapen met een zogeheten ‘tongschraper’ kunt u dit voorkomen. Hiernaast is het verstandig om te spoelen met een spoelmiddel dat speciaal is ontworpen tegen slechte adem.