Gebitsprothese

Een gebitsprothese is een prothese die uw hele gebit of een deel ervan vervangt. Een goede verankering van de prothese vergroot uw gebruiksgemak.

Als uw eigen gebit slecht is, dan is een gebitsprothese soms noodzakelijk. In vroegere tijden was een volledige gebitsprothese (kunstgebit) bepaald niet ongebruikelijk om te hebben. In 1990 had nog ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking een volledige gebitsprothese in de mond.

Gelukkig is er in de tweede helft van de vorige eeuw grote vooruitgang geboekt in de mondzorg en tandheelkunde in Nederland, mede door intensieve campagnes om het belang van goed poetsen onder de aandacht te brengen. Daardoor is het tegenwoordig steeds normaler om tot op hoge leeftijd een gezond eigen gebit te behouden. Op dit moment is nog slechts ruim 1 op de 10 mensen in Nederland drager van een volledige gebitsprothese.

Toch zullen er altijd gevallen blijven waarin een gebitsprothese uitkomst biedt. Tandbederf is immers lang niet de enige oorzaak voor het verlies van tanden of kiezen. Een wilde zwaai van een hockeystick of een ongelukkige val van een fiets, kan zomaar de plaatsing van een gebitsprothese noodzakelijk maken. Dit kan een volledige gebitsprothese zijn, of een gedeeltelijke gebitsprothese die slechts een beperkt aantal tanden in uw gebit vervangt, tezamen met uw resterende natuurlijke tanden.

Volledige gebitsprothese

Er zijn vier basisvormen van de volledige gebitsprothese. De eerste is het klassieke kunstgebit. Dit is een volledige gebitsprothese die los op uw kaak rust. Een belangrijk nadeel bij deze klassieke gebitsprothese is dat de kaak sterk gaat slinken door de afwezigheid van wortels. Dit nadeel speelt een stuk minder bij het klikgebit.

Deze tweede soort volledige gebitsprothese wordt vastgeklikt op één of meerdere wortels van de oorspronkelijke tanden. Omdat de gebitsprothese op die manier is verankerd in uw kaak, blijft deze de druk van het kauwen opvangen, waardoor de kaak minder slinkt. De gebitsprothese blijft hierdoor ook beter op zijn plaats.

Dezelfde voordelen gelden voor de implantaatprothese. Deze lijkt op het klikgebit, maar in plaats van de natuurlijke wortels worden er kunstwortels van titanium in uw kaak geschroefd, waar de gebitsprothese op wordt vastgeklikt. Een bijkomend voordeel van deze plaatsingswijze is dat de kunstwortels in tegenstelling tot natuurlijke wortels niet gevoelig zijn voor tandbederf. Het is wel van extra belang om uw tandvlees in goede conditie te houden, zodat de kaak niet teveel slinkt, waardoor de kunstwortels los kunnen raken.

De laatste variant is het zogenaamde schroefgebit. Hierbij wordt de prothese niet op de kunstwortel geklikt, maar eraan vastgeschroefd zodat de prothese permanent aan de kaak is bevestigd. Het grote voordeel is dat deze vaste gebitsprothese u het gevoel van eigen tanden geeft naast de voordelen van de implantaatprothese.

Gedeeltelijke gebitsprothese

Als een deel van uw eigen tanden en kiezen aanwezig blijft in uw kaak, wordt het natuurlijke gebit aangevuld met een gedeeltelijke gebitsprothese. Bij een gedeeltelijke gebitsprothese zal de kaak in zijn normale conditie blijven. Er zijn 2 mogelijkheden: een frame of een plaatje.

Een frame is een metalen constructie waar de vervangende kunsttanden in zijn verwerkt. Het frame wordt met zogenaamde ankers vastgezet aan de omringende tanden of kiezen, die daardoor de druk van het kauwen zullen opvangen.

Een plaatje is een tandvleeskleurige plaat van kunststof waarop de kunsttanden zijn bevestigd. Net als het klassieke kunstgebit zit deze gebitsprothese niet in uw kaak verankerd, maar rust er op.

Bij een losse gebitsprothese speelt vaak het probleem dat het niet lekker zit en dus onprettig is in het gebruik. Het plaatje wordt dan ook meestal slechts gebruikt als tussenoplossing. Mocht u voor de keuze van een nieuwe of vervangende gebitsprothese staan, dan kan uw tandarts u meer vertellen over de voor en nadelen van ieder type gebitsprothese.