Apexresectie

Een ontsteking rond een wortelpunt van een tand of kies kan operatief worden behandeld. Daarvoor wordt aan de zijkant van uw kaak het tandvlees losgemaakt. Vervolgens wordt een gedeelte van de wortelpunt en het ontstoken weefsel eromheen verwijderd. Ten slotte wordt het wortelkanaal steriel gevuld en het tandvlees weer teruggelegd en vastgehecht.

Pijn

De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. Bij pijnklachten kunt u gebruik maken van pijnstillende middelen waarvoor u van ons een recept krijgt, of van pijnstillende middelen die u thuis op voorraad heeft. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen voordat de plaatselijke verdoving volledig is uitgewerkt.

Zwelling

Na de ingreep kan uw wang of lip gaan zwellen. Deze zwelling kan aanzienlijk zijn. Het is een normaal gevolg van de ingreep. De zwelling is het sterkst na 2 dagen en neemt daarna weer af. Soms is er ook een bloeduitstorting. Uw wang of lip blijft dan langer dik en verkleurd, maar dat is niet ernstig.

Verdere verzorging

Zeer belangrijk voor een goede wondgenezing is het normaal reinigen van de gebitselementen. Op de plek van de behandelde tand- of kies is het beter om de eerste dagen niet te poetsen, om de wondgenezing niet te verstoren.

Om de behandelde tand of kies toch goed schoon te houden krijgt u een Chloorhexidine mondspoelmiddel voorgeschreven. Hiermee kunt u vanaf de eerste dag na de behandeling voorzichtig spoelen. Na de eerste dag kunt u meestal weer gewoon eten en drinken. De aangebrachte hechtingen zijn normaal gesproken na 1 tot 2 weken zover opgelost dat ze spontaan verdwijnen.

Wanneer bellen

De eerste uren na de ingreep kan de wond nog een beetje bloeden. Dat gaat meestal vanzelf over. Ook kan het weefsel de eerste dag na de ingreep nog wat rood gekleurd zijn. Wanneer het toch erg gaat bloeden, is het verstandig te bellen. Dit geldt ook wanneer de zwelling of pijn na 3 dagen toeneemt in plaats van afneemt.