Stoma

Wat is een stoma?

Een stoma is een kunstmatige uitgang via uw buikwand. Uw ontlasting wordt bij een stoma opgevangen in een zakje dat u vastplakt op uw buik. Dit zakje kunt u zelf vervangen als het vol is.

Is er bijvoorbeeld een deel van de darm verwijderd of heeft u een aangeboren afwijking aan de darm of anus, waardoor de ontlasting niet meer via de anus het lichaam kan of mag verlaten? Dan kan een stoma de oplossing zijn. Het doel van de stoma is om klachten te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren, bijvoorbeeld bij darmkanker, de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Soorten stoma’s

Een stoma kan blijvend of tijdelijk zijn. Dit is met name afhankelijk van de reden waarom u een stoma krijgt. Een blijvende stoma wordt met name aangelegd als er een groot deel van de dikke darm verwijderd moet worden.

Tijdelijke stoma

Een tijdelijke stoma wordt bijvoorbeeld aangelegd om een ontstoken darmdeel rust te geven, zodat de ontsteking kan genezen. Of zodat de darm na een operatie goed kan herstellen. Na enkele weken of maanden kan de stoma verwijderd worden.

Pouch

Wanneer mogelijk, wordt in plaats van een stoma een ‘pouch’ aangelegd. Het woord pouch betekent letterlijk buidel, reservoir of (opvang)zakje. Een pouch kan gemaakt worden van een deel van de dunne darm, wanneer de dikke darm is verwijderd. Vervolgens wordt een verbinding tussen de dunne darm (met de pouch) en de anus gemaakt.

De pouch is dan een soort opvangzakje, waarin ontlasting tijdelijk opgeslagen kan worden. De pouch neemt als het ware de functie van de endeldarm over. Als deze vol is, krijgt u aandrang om naar het toilet te gaan.

Algemene tips bij een stoma:

  • U mag met of zonder stomamateriaal onder de douche of in bad. Het stomazakje bij colo- en ileostoma ontlucht via het filter. Tijdens het douchen of baden moet u het filter afplakken; als het filter nat wordt, verliest het zijn werking. In de doos met stomazakjes zitten afplakstickers;
  • Stomamaterialen zijn voor eenmalig gebruik;
  • Verwissel de huidplak twee à driemaal per week op vaste dagen;
  • Verwissel dagelijks het zakje, zo nodig vaker;
  • Zorg dat u altijd stomamateriaal bij u heeft. Ook als u maar even van huis bent;
  • Zorg dat u altijd voldoende materiaal op voorraad heeft;
  • Gebruik eventueel een wasbare matrasbeschermer;
  • De eerste tijd na de operatie (ongeveer twee à drie maanden) heeft uw stoma nog niet z'n definitieve grootte. Meestal slinkt uw stoma nog in omvang. Pas hierop de opening in uw materiaal aan;
  • Als er haargroei ontstaat onder de plak, kunt u dit met een scheermesje verwijderen. Vooral het verwijderen van de plak wordt erg pijnlijk als u het haar laat zitten en het kan de huid irriteren. Gebruik geen ontharingscrème, dit kan de huid aantasten;
  • Föhn de huid nooit rond de stoma en gebruik ook geen zalven, oliën, vetten of alcoholbevattende middelen. Dit vermindert de plakkracht van alle hulpmiddelen.


Belangrijk is vooral dat u zorgt voor een gezond en stabiel lichaamsgewicht. Extreme schommelingen in uw gewicht kunnen op den duur problemen geven met de stoma en de verzorging ervan.

Verpleegkundig specialist stomazorg

Wanneer u als patiënt in de Tjongerschans wordt opgenomen voor het aanleggen van een stoma (darm- of urinestoma) begeleidt de verpleegkundig specialist stomazorg u voor, tijdens en na de operatie.

Is een stoma‑aanleg bij u onvermijdelijk, dan staat de verpleegkundig specialist voor u klaar tijdens het gehele proces. U, uw partner en familie krijgen advies, informatie en ondersteuning van de verpleegkundig specialist stomazorg.