Sigmoïdoscopie

Bij een sigmoïdoscopie bekijkt de arts het slijmvlies (de binnenbekleding van de laatste vijftig centimeter) van de dikke darm. Het onderzoek wordt gedaan om eventuele afwijkingen, zoals ontstekingen of poliepen op te sporen (of uit te sluiten) die uw klachten of ziekte kunnen veroorzaken.

Hij/zij gebruikt hiervoor een vingerdikke flexibele slang, de sigmoïdoscoop. Op het uiteinde (de tip) bevinden zich twee kleine lampjes en een kleine videocamera 

waarmee de arts uw slijmvlies kan bekijken via een beeldscherm.

Zijn er afwijkingen aan het slijmvlies? Dan neemt de arts kleine hapjes (biopten) uit het slijmvlies. Als u kleine poliepen heeft, kan de arts die meteen verwijderen.

Voorbereiden sigmoïdoscopie:

  • Bespreek uw medicijngebruik en gezondheidssituatie met de specialist;
  • Het onderzoek kan alleen goed uitgevoerd worden als het laatste deel van uw dikke darm leeg is;
  • Om deze reden krijgt u een half uur vóór de scopie een klysma in een voorbereidingskamer naast de onderzoekkamer. In deze voorbereidingskamer is een toilet en wasgelegenheid aanwezig;
  • Nadat u naar het toilet bent geweest (en uw ontlasting kwijt bent), kan het onderzoek plaatsvinden.

Het onderzoek

Het onderzoek duurt 5 tot 10 minuten, de voorbereiding zo’n 30 minuten. Als er direct poliepen worden verwijderd kan het langer duren.

U ligt op uw linkerzij. Via de anus wordt de slang geleidelijk in de darm opgevoerd. De specialist kan daarbij de punt van de scoop besturen. Om de darm te ontplooien en een goed zicht te verkrijgen, wordt CO₂ ingeblazen. Door het opvoeren van de scoop en het inblazen van lucht kan de darmwand worden uitgerekt en kunnen krampen optreden die als pijnlijk kunnen worden ervaren. Ook kan een gevoel van aandrang optreden. Geneert u zich niet en laat de ingeblazen lucht ontsnappen. Het ophouden van de lucht zorgt voor meer krampen. Tijdens het terugtrekken wordt het slijmvlies nauwkeurig geïnspecteerd.

Verwijderen poliepen

Als uw arts darmpoliepen of afwijkende gebieden ontdekt, zal hij deze meestal meteen verwijderen of een biopsie doen. Het verwijderen van poliepen gebeurt door een lus van metaaldraad als een lasso om de poliep heen te leggen. Een elektrisch stroompje door de metaaldraad snijdt vervolgens de poliep af. De poliepen worden na afloop van de behandeling nauwkeurig onderzocht in het laboratorium. Na ongeveer een week krijgt u de uitslag van uw arts.

Na de sigmoïdoscopie

Na het onderzoek kunt u gebruik maken van het toilet in de voorbereidingsruimte.

Eventuele pijn en krampen verdwijnen meestal binnen een uur. Krijgt u na thuiskomst toenemende buikpijn en/of koorts, dan moet u direct contact opnemen.

Wanneer er biopten zijn genomen, kunt u aanvankelijk een klein beetje bloed verliezen via de anus. Als dit grotere hoeveelheden zijn of zich in korte tijd herhaalt, moet eveneens contact worden opgenomen.