PEG-sonde

Neusmaagsonde

Een PEG-sonde is een voedingsslang die door de buikwand heen in de maag ligt. PEG is een afkorting van Percutane (door de huid) Endoscopische (met behulp van een kijkslang) Gastrostomie (opening in de maag).

Wanneer een PEG-sonde?

Als sondevoeding langer dan 4 tot 6 weken nodig is, kan een PEG-sonde een goede oplossing zijn.

De voordelen van een PEG-sonde:

  • Minder last van irritatie van de neus en keelholte;
  • Minder kans op teruglopen van de sondevoeding in de mondkeelholte;
  • De sonde is onder de kleding niet zichtbaar en valt waardoor nauwelijks op;
  • Minder vaak verwisselen of vernieuwen van de sonde.


Nadeel PEG-sonde

Het plaatsen van deze sonde is een kleine ingreep en gebeurt met behulp van een endoscoop (een soepele buigzame kijkslang die via uw mond en slokdarm naar de maag wordt geleid). Met behulp van deze slang wordt de plaats bepaald. Op deze plaats wordt, na plaatselijke verdoving, een sneetje door de buikwand gemaakt. Door dit gaatje plaatst de arts de sonde in de maag.

De eerste week na het plaatsen PEG-sonde

De dag van en de dag na de plaatsing controleert de verpleegkundige op de afdeling het wondje van de insteekplaats. Als u de PEG-sonde nog maar net heeft, kan het gebied rond de insteekplaats gevoelig zijn. Het buitenste schijfje van het fixeerplaatje staat strak tegen de buikhuid aan. Dit blijft de eerste week zo, totdat maag en buikwand aan elkaar vergroeid zijn.

De verpleegkundige geeft uitleg en helpt u met de verzorging: het schoonmaken, doorspuiten, dompelen en ronddraaien van de PEG-sonde.