Manometrie

Wat is een manometrie?

Bij een anale manometrie wordt de druk in de anus en het laatste stukje van de endeldarm gemeten. Hierdoor kan de arts de werking van de kringspier controleren.

De arts meet de druk en de knijpkracht van de kringspier door een ballonnetje op te blazen in het laatste stukje van de endeldarm. Dit ballonnetje is door middel van een slangetje verbonden aan meetapparatuur.

Waarom een manometrie?

De anale manometrie wordt uitgevoerd om de oorzaak te achterhalen van klachten, zoals verstopping en ontlastingsincontinentie. Als de kringspier niet goed werkt, kunt u problemen hebben met het lozen of het ophouden van de ontlasting.

In het laatste deel van de dikke darm, de endeldarm, wordt ontlasting tijdelijk opgeslagen. Wanneer de endeldarm vol is, krijgen we een signaal om naar het toilet te gaan. Dit signaal noemen we aandrang. Op dat moment komt er druk op de anus te staan. Normaal gesproken zorgt de kringspier in de anus ervoor dat we de ontlasting kunnen ophouden, maar ook dat we ontlasting kunnen lozen door te persen.

Het anale manometrie onderzoek

U hoeft zich niet voor te bereiden op het onderzoek.

Tijdens de anale manometrie

Het onderzoek duurt 30 tot 45 minuten. U gaat met opgetrokken knieën op uw linkerzijde op de onderzoeksbank liggen. De arts brengt via uw anus een dun slangetje in. Hieraan zit een ballonnetje. Het slangetje is verbonden met meetapparatuur. Tijdens het onderzoek wordt het ballonnetje een paar keer opgeblazen of gevuld met water. De arts meet vervolgens de druk in de endeldarm en de knijpkracht van de kringspier. Soms zal de arts aan u vragen een paar oefeningetjes te doen, zoals knijpen met de anus en op uw hand blazen.

Na het onderzoek kunt u weer naar huis. De uitslag krijgt u via uw behandelend arts.