Galstenen

Wat is de galblaas?

De galblaas is een klein, peervormig zakje, waarin galvloeistof tijdelijk opgeslagen kan worden. De galblaas ligt tegen de lever aan, rechtsboven in de buikholte.

Galvloeistof wordt geproduceerd door de lever. Via de galwegen komt de galvloeistof in de galblaas terecht. Wanneer vet eten de maag verlaat, trekt de galblaas samen. Galvloeistof wordt dan, via de galwegen, aan de twaalfvingerige darm afgegeven voor een goede vertering van vetten.

Galstenen

In de galblaas kunnen zich stenen vormen, wanneer de gal te veel indikt. Deze galstenen kunnen klem komen te zitten in de verbinding tussen galblaas en hoofdgalgang of in de hoofdgalgang zelf. Dit veroorzaakt meestal de klachten van galstenen.

Klachten en symptomen bij galstenen

 • Pijnaanval in de rechterbovenbuik;
  Wanneer een galsteen de doorstroming van galvloeistof verhindert, kunnen klachten ontstaan. De galblaas zal proberen om de versperring op te heffen en de galsteen door te laten stromen. Dit doet de galblaas door heftig samen te trekken. Wanneer de samentrekkingen van de galblaas de versperring niet kunnen opheffen, blijft de galsteen klem zitten. Hierdoor kunnen uw galwegen, galblaas en alvleesklier gaan ontsteken.
 • Ontkleurde ontlasting.
  Ook een ontkleurde ontlasting kan wijzen op galstenen. Galvloeistof komt gedeeltelijk in de ontlasting terecht en zorgt voor de bruine kleur van ontlasting. Als de doorstroming van galvloeistof niet goed is, kan men dus een ontkleurde ontlasting krijgen.

Behandeling van galstenen

Galstenen worden vaak bij toeval gevonden bij een echo of CT-scan van de buik. Alleen galstenen die klachten geven moeten worden behandeld. Een operatie is dan de meest effectieve behandeling.

 • Verwijderen van de galblaas;
  De meest effectieve behandeling bij galstenen is het operatief verwijderen van de galblaas. De galblaas kan op twee manieren verwijderd worden: via een gewone buikoperatie of via een kijkoperatie. U kunt goed leven zonder galblaas.
 • Verwijderen galstenen in de galwegen;
  In sommige gevallen is een operatie niet mogelijk of niet wenselijk. Galstenen die in de galwegen zitten kunnen soms verwijderd worden via een flexibele slang, een ERCP. Een ERCP is minder effectief dan een operatie als behandeling bij galstenen. Dat komt doordat nieuwe galstenen kunnen ontstaan in de galblaas. In veel gevallen is daarom na een ERCP alsnog een operatie nodig.
 • Medicijnen bij galstenen.
  In enkele gevallen schrijft de arts medicijnen voor bij galstenen. Deze medicijnen kunnen kleine galstenen laten oplossen, ze werken echter niet bij alle mensen. Ook kunnen na deze behandeling nieuwe galstenen ontstaan. De behandeling is dus minder effectief dan een operatie.

Tips en adviezen bij galstenen

Het is niet helemaal duidelijk hoe galstenen ontstaan. Wel is er een aantal risicofactoren bekend. U kunt de kans op galstenen verminderen door overgewicht te vermijden. Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Een gezonde voeding bevat alle voedingsstoffen die uw lichaam dagelijks nodig heeft.