Darmpoliepen

Wat zijn poliepen in de dikke darm?

Poliepen in de darm ontstaan in het slijmvlies. Poliepen kunnen allerlei vormen en maten hebben (van millimeters tot een paar centimeter groot). Sommige mensen hebben slechts één poliep in de dikke darm, maar het kunnen er ook meer zijn.

Darmpoliepen komen vrij vaak voor. Veel mensen hebben poliepen zonder het te weten, omdat ze vaak geen klachten geven. Verreweg de meeste darmpoliepen zijn goedaardig en blijven goedaardig. Poliepen kunnen echter onrustige cellen bevatten en op den duur uitgroeien tot een kwaadaardige tumor: dikkedarmkanker.

Klachten en symptomen bij poliepen in de dikke darm

Darmpoliepen geven niet altijd klachten. Klachten die voor kunnen komen zijn:

  • Bloed in de ontlasting;
  • Een verandering in het ontlastingspatroon;
  • Een erg onregelmatige stoelgang;
  • Buikpijn;
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies.

Darmpoliepen opsporen

Er zijn verschillende (kijk)onderzoeken waarmee de arts poliepen in de dikke darm kan opsporen. Met een dunne, flexibele slang die via de anus in de darm wordt geschoven. Aan het uiteinde van de slang zitten een lampje en een camera.

De keuze voor het onderzoek is afhankelijk van het stuk darm dat de arts wil onderzoeken:

  • Sigmoïdoscopie (onderzoek endeldarm);
  • Coloscopie (onderzoek gehele dikke darm);
  • Virtuele coloscopie De dikke darm wordt van buiten in beeld gebracht met CT- of MRI-technieken. Het nadeel van dit onderzoek is dat de arts geen biopt kan nemen.


Poliepen ontdekt bij bevolkingsonderzoek darmkanker

Met het bevolkingsonderzoek darmkanker kunnen poliepen worden ontdekt. Het is dan niet altijd meteen duidelijk of het om goed- of kwaadaardige poliepen gaat.

Verwijderen darmpoliepen

Omdat poliepen kunnen uitgroeien tot darmkanker worden alle poliepen verwijderd die bij een darmonderzoek worden gevonden. Onderzoek van de poliep in het laboratorium toont aan of het om een goedaardige of kwaadaardige poliep gaat. De uitslag van dit onderzoek krijgt u na ongeveer één week.

Wanneer poliepen uit de dikke darm worden verwijderd, dan blijft u na deze behandeling mogelijk langere tijd onder controle. De kans is namelijk aanwezig dat zich na verloop van tijd nieuwe poliepen ontwikkelen.

Zeer grote of hele platte poliepen moeten soms operatief verwijderd worden. Ook poliepen die in de darmwand zijn gegroeid, moeten soms door middel van een operatie verwijderd worden.

Wat u zelf kunt doen bij poliepen in de dikke darm

Het is niet bekend hoe poliepen ontstaan en waarom sommige mensen wel en anderen geen darmpoliepen krijgen. Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van poliepen in de dikke darm zijn erfelijke aanleg en voeding en leefstijl.

Uw leefstijl kan invloed hebben op het ontstaan van darmpoliepen. Waarschijnlijk heeft een hoge consumptie van groente en fruit een licht beschermende werking. Het is belangrijk dat u gezond, gevarieerd en vezelrijk eet en voldoende drinkt. Dit bevordert een goede darmwerking en uw algehele gezondheid.