Colitis ulcerosa

Ontstekingsziekte van de darm

Bij colitis ulcerosa ontsteekt de dikke darm. Meestal begint de ontsteking in de endeldarm (vlak boven de anus) en breidt zich dan uit naar de rest van de dikke darm. De dikke darm is soms helemaal aangetast. In het slijmvlies van de darm kunnen zweren ontstaan.

Colitis ulcerosa is chronisch. Dit betekent dat de zweren regelmatig terugkomen.

Sommige mensen hebben bijna nooit klachten, terwijl anderen regelmatig heftige aanvallen krijgen. Zo’n ziekteaanval wordt ook wel een opvlamming of een actieve periode genoemd.

Mensen met een chronische darmontsteking hebben een licht verhoogde kans om darmkanker te krijgen. Om het risico te verminderen, moet u regelmatig voor controle naar het ziekenhuis.  

Overeenkomst colitis ulcerosa en ziekte van Crohn

Colitis ulcerosa lijkt veel op een andere ziekte waarbij de darmen ontstoken zijn, de ziekte van Crohn.

De plaats van de ontstekingen verschilt. Bij colitis ulcerosa zitten de zweren alleen in de dikke darm en de endeldarm. Bij Crohn kunnen de zweren in het hele spijsverteringskanaal zitten (van mond tot anus).

Bij colitis ulcerosa ontstaan geen verklevingen en vrijwel nooit vernauwingen. De zweren bij Crohn kunnen zo diep zijn dat de darmwand ook aan de buitenkant beschadigt.

Klachten en symptomen bij colitis ulcerosa

Onderstaande klachten komen vaak voor bij colitis ulcerosa:

 • Diarree, vaak met bloed en slijm;
 • Buikpijn;
 • Bloedarmoede;
 • Vermoeidheid;
 • Gewichtsverlies;
 • Moeite met het ophouden van de ontlasting;
 • Een opgezette buik;
 • Koorts.

Sommige patiënten hebben buiten de darm ook pijn en ontstekingsklachten van de ogen, gewrichten of de huid. Bij circa tien procent van de patiënten met colitis ulcerosa komt PSC (Primaire Scleroserende Cholangitis) voor, dit is een ontsteking van de galwegen in en buiten de lever.

Diagnose colitis ulcerosa

Als de huisarts vermoedt dat u een chronische darmontsteking heeft, verwijst hij u door naar het ziekenhuis. Naast bloed- en ontlastingsonderzoek wordt de diagnose colitis ulcerosa meestal gesteld door middel van een kijkonderzoek.

Verschillende soorten endoscopieën

Bij een kijkonderzoek (endoscopie) van de darm wordt de binnenkant van de darm bekeken met behulp van een flexibele slang die via de anus in de darm wordt geschoven. Aan het uiteinde van de slang zitten een lampje en een camera. Tijdens een endoscopie kan een stukje weefsel (biopt) uit de wand van de darm worden genomen.

De keuze voor de scopie is afhankelijk van het stuk darm dat de arts wil onderzoeken:

 • Sigmoïdoscopie (onderzoek endeldarm);
 • Coloscopie (onderzoek gehele dikke darm);
 • Virtuele coloscopie De dikke darm wordt van buiten in beeld gebracht met CT- of MRI-technieken. Het nadeel van dit onderzoek is dat de arts geen biopt kan nemen.


Behandeling van colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa is niet te genezen, maar wel te behandelen. De behandeling bestaat uit medicatie en soms een operatie. Een behandeling met medicijnen is vaak levenslang nodig.

Stoma of pouch

Soms is na een operatie een stoma nodig. Een stoma is een kunstmatige uitgang op de buik voor de ontlasting. Een stoma kan tijdelijk of permanent zijn. Wanneer mogelijk, wordt in plaats van een stoma een ‘pouch’ aangelegd.

Tips en adviezen bij colitis ulcerosa

Er zijn verschillende factoren die waarschijnlijk een ziekteaanval of opvlamming kunnen uitlokken:

 • Stress, spanningen en een onregelmatige leefstijl;
 • Een verminderde weerstand;
 • Ongezonde voeding en leefstijl, mogelijk ook alcoholgebruik.

Verpleegkundig consulent MDL

Wanneer u van uw MDL-arts hoort dat u colitis ulcerosa heeft, heeft u ongetwijfeld een aantal vragen. Een verpleegkundig consulent MDL is gespecialiseerd in de zorg rondom patiënten met colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

Zij geeft u informatie over uw ziekte, de onderzoeken en de behandelmethoden. De informatie die u van uw specialist hebt ontvangen, kan aangevuld worden en verduidelijkt door de verpleegkundige.

Verpleegkundig spreekuur MDL

Tijdens het verpleegkundig spreekuur, iedere dinsdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.00 uur, helpen onze twee MDL-consulenten (Diana Wiersma of Anna Hilda Sybrandi) u om te gaan met uw ziekte en uw behoefte om informatie. U kunt met al uw vragen bij de verpleegkundige terecht.

Bel voor een afspraak 0513 - 68 54 54 of mail uw vraag naar mdlverpleegkundige@tjongerschans.nl.

Telefonisch spreekuur MDL

Het telefonisch spreekuur vindt plaatsop dinsdagmiddag van 13.00 tot 13.30 uur. De verpleegkundige is bereikbaar via het secretariaat van de polikliniek MDL op 0513 - 68 54 54.