Coeliakie

Wat is coeliakie?

Coeliakie is een intolerantie (onverdraagzaamheid) voor gluten. Dat wil zeggen dat mensen met coeliakie gluten niet verdragen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, haver, rogge, gerst, spelt en kamut.

Voedsel dat gluten bevat, veroorzaakt bij mensen met coeliakie een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Bij mensen met coeliakie gaan de darmvlokken

kapot als deze regelmatig met gluten in aanraking komen. Dit veroorzaakt verschillende buikklachten.

Op den duur kan de darmwand door contact met gluten ernstig beschadigd raken en zijn er geen darmvlokken meer over. Het oppervlak van de dunne darm is dan glad en te klein geworden. Hierdoor kunnen voedingsstoffen minder goed opgenomen worden. Het gevolg is dat men een tekort krijgt aan vitaminen en mineralen en in gewicht afneemt. Hierdoor ontstaan allerlei klachten in het lichaam.

Klachten en symptomen bij coeliakie

In Nederland is bij 25.000 mensen coeliakie vastgesteld. De klachten kunnen heel vaag en onduidelijk zijn. Specialisten denken daarom dat er nog heel veel mensen in Nederland met coeliakie rondlopen zonder dat zij het zelf weten.

Coeliakie symptomen bij kinderen

Bij kinderen ontstaan de klachten vaak al in het eerste levensjaar. Vanaf de leeftijd van zeven maanden krijgen baby’s namelijk voor het eerst voeding waarin gluten voorkomt, zoals pap en brood. Sommige baby’s krijgen dan klachten, zoals:

 • een opgezette buik;
 • weinig eetlust;
 • overgeven en diarree;
 • achterblijven in groei en gewicht;
 • platte dunne billen;
 • een bolle buik;
 • dunne armen en benen;
 • veel huilen;
 • stinkende, vettige en schuimende ontlasting.

Coeliakie-symptomen bij volwassenen

Bij volwassenen zijn de klachten meestal wat minder duidelijk. Zij kunnen last hebben van:

 • diarree;
 • verstopping;
 • een opgezette buik;
 • plakkerige ontlasting of gewichtsverlies.


Veel volwassen patiënten met coeliakie hebben echter klachten die niet direct met de darm te maken hebben. Voorbeelden hiervan zijn: vermoeidheid, bloedarmoede, botontkalking, onvruchtbaarheid en een algeheel gevoel van ziek zijn.

Dermatitis herpetiformis (ook wel ziekte van Dühring genoemd)

Sommige mensen met coeliakie hebben ook last van een chronische huidaandoening waarbij vooral jeuk voorkomt. Deze huidaandoening wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor gluten. Niet alle coeliakiepatiënten hebben hier last van.

Diagnose van coeliakie

Wanneer uw huisarts u met het vermoeden van coeliakie naar het ziekenhuis doorverwijst, dan doen we hoogstwaarschijnlijk een kijkonderzoek. De arts neemt stukjes weefsel (biopten) van de dunne darm weg tijdens het onderzoek.

Wanneer de klachten en antistoffen in het bloed overduidelijk wijzen op coeliakie is een biopsie in sommige gevallen bij kinderen niet nodig.

Glutenvrije dieet bij coeliakie

De enige manier om de klachten bij coeliakie te voorkomen of te bestrijden is het volgen van een levenslang dieet waarin gluten niet voorkomt. Dankzij een glutenvrij dieet kan het dunne darmslijmvlies zich herstellen. Binnen zes maanden tot een jaar is uw dunne darm weer helemaal hersteld.

Het volgen van een glutenvrij dieet als behandeling klinkt misschien vrij simpel. Dat is het echter niet. Zelfs het kleinste broodkruimeltje kan al klachten veroorzaken bij iemand met coeliakie. Uw huisarts, diëtist en ook de Nederlandse Coeliakie Vereniging kunnen u tips en informatie geven. Heeft uw kind coeliakie? Bespreek dit dan met de leerkracht(en) en licht ook de klasgenootjes, vriendjes en ouders in.