Achalasie

Wat is achalasie van de slokdarm?

Achalasie is een zeldzame ziekte van de slokdarm. Deze bewegingsstoornis wordt veroorzaakt door een verminderde zenuwvoorziening in het onderste deel van de slokdarm. De klachten ontstaan meestal tussen het 20ste en 40ste levensjaar.

 

Wat is achalasie?

De slokdarm is een gespierde buis van ongeveer 30 cm lang. Zodra we eten doorslikken, komt het in de slokdarm terecht. De spieren in de slokdarmwand trekken samen en zorgen dat het voedsel richting de maag gaat. Tussen de slokdarm en de maag zit een sluitspiertje. Dit sluitspiertje zorgt voor eenrichtingsverkeer.

Achalasie van de slokdarm:

 • Bij achalasie kan het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag niet goed ontspannen en openen;
 • Voedsel kan niet goed door de slokdarm heen en hoopt zich op boven het sluitspiertje. Hierdoor zet de onderkant van de slokdarm uit;
 • Dit heeft tot gevolg dat nog meer voedsel zich kan ophopen in de uitgezette slokdarm.


Klachten en symptomen bij achalasie van de slokdarm

De voornaamste klacht bij achalasie is dat voedsel blijft hangen in de slokdarm (passageklachten). Door de ophoping van voedsel in de slokdarm wil op den duur ook vocht niet goed meer zakken:

 • Slikken wordt steeds moeilijker;
 • Veel mensen krijgen daarbij last van een slechte adem. Dit komt doordat voedsel in de slokdarm blijft steken en kan gaan rotten.

Andere klachten die bij achalasie kunnen optreden, zijn:

 • pijn en/of krampen in de buurt van het borstbeen. De pijn kan uitstralen naar de rug of de keel;
 • het omhoog komen van doorgeslikt voedsel. Dit gebeurt met name na de maaltijd of als u gaat liggen. Als dit 's nachts gebeurt, kunt u zich gemakkelijk verslikken. Etensresten kunnen dan in de luchtwegen terecht komen. Dit kan infecties van de luchtwegen en longen veroorzaken;
 • verminderde eetlust met als gevolg gewichtsverlies. In sommige gevallen verminderen de klachten na verloop van tijd. Dit komt doordat de slokdarm steeds verder uitzet en wijder wordt. Hierdoor kan er meer voedsel in blijven staan voordat slik- en pijnklachten optreden.


Diagnose van achalasie van de slokdarm

Als u door de huisarts doorverwezen wordt naar het ziekenhuis worden er verschillende onderzoeken gedaan voordat de diagnose achalasie gesteld wordt. Heeft u vooral pijn op de borst?  Dan moeten we eerst hartklachten uitsluiten. Heeft u slikklachten en passageklachten, dan zal de arts ook een gastro-duodenoscopie voorstellen. Dit is een kijkonderzoek van de slokdarm en de maag.

Achalasie van de slokdarm kan met zekerheid vastgesteld worden door:

 • een slikfoto met contrastmiddel;
  U krijgt dan een contrastmiddel te drinken, meestal is dit bariumpap. Vervolgens worden röntgenfoto’s gemaakt, waarop de bewegingen van de slokdarm te zien zijn. Een verminderde beweging en een uitgezette slokdarm zijn zo zichtbaar.
 • een manometrie.
  Dit is een drukmeting van de slokdarm. De arts schuift een slangetje via uw neus in de slokdarm. Aan dit slangetje zit een instrument dat de druk kan meten. Door op verschillende plekken de druk te meten, krijgt de arts een idee van de bewegingen van de slokdarm.

Behandeling van achalasie van de slokdarm

De behandeling van achalasie is gericht op de werking van het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag. Als dit sluitspiertje weer goed kan openen, kan voedsel door de zwaartekracht beter door de slokdarm heen. De verkramping van het sluitspiertje moet dus behandeld worden en dat kan op verschillende manieren:

 • Het sluitspiertje oprekken;
  Met behulp van een flexibele slang brengt de arts via de mond een ballonnetje in de slokdarm. Dit ballonnetje wordt ter hoogte van de sluitspier even opgeblazen en opgerekt. Deze behandeling moet meestal zo’n 3-4 keer herhaald worden met steeds een iets grotere ballon. Ongeveer 75% van de patiënten is na de oprekkingen klachtenvrij.
 • Een operatie waarbij het sluitspiertje wordt ingesneden;
  Tijdens de (kleine) operatie snijdt de chirurg het sluitspiertje een klein stukje in. Hierdoor neemt de knijpkracht, en daarmee de verkramping, af. Deze operatie kan ook via een kijkoperatie (laparoscopie) gedaan worden.
 • Botox injecties;

  Botox werkt spierontspannend. Het wordt geïnjecteerd in de spieren in de slokdarmwand. Bij zo’n 90% van de patiënten is het een effectief middel tegen de klachten. Het effect is helaas maar tijdelijk.

 • Behandeling met medicijnen: pijnstillers en/of spierverslappers.

  Deze behandeling lijkt het minst effectief te zijn. Bovendien hebben veel mensen last van bijwerkingen van medicijnen. U krijgt alleen medicijnen wanneer u niet in aanmerking komt voor bovenstaande behandelingen.


Wat u zelf kunt doen bij achalasie

Eet altijd rustig en kauw goed. Drink voldoende tijdens en na de maaltijd. Maak uw eten smeuïg met vloeistof (jus, bouillon, room of saus) snijd uw eten fijn of gebruik een staafmixer of keukenmachine. Vermijd hele grote maaltijden. Eet liever zes tot acht kleine maaltijden in plaats van drie grote maaltijden op een dag.

Heeft u verminderde eetlust en gewichtsverlies, vraag dan advies bij een diëtist. Een diëtist kan een persoonlijk voedingsadvies geven en tips om op een gezonde manier extra calorieën binnen te krijgen.