MDL Maag-, Darm- en Leverziekten

Het specialisme Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) houdt zich bezig met de diagnostiek en behandeling van aandoeningen aan de spijsverteringsorganen zoals de slokdarm, maag, darmen, lever en alvleesklier.

Waarvoor kunt u terecht bij het specialisme MDL?
De maag-darm-leverarts (MDL-arts) behandelt diverse klachten en aandoeningen, zoals maagklachten, diarree, verstopping, lever- en galwegziekten, glutenintolerantie (coeliakie), de ziekte van Crohn en ontsteking van de dikke darm. Het team bestaat uit MDL-artsen, een physician assistant (PA), verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en polimedewerkers. De afdeling MDL bestaat uit een polikliniek, een verpleegafdeling en een endoscopiecentrum.

Hoe waarborgen wij kwaliteit van zorg?
Dagelijks werken we aan het bewaken en verbeteren van de kwaliteit van onze zorg. Ons endoscopiecentrum voldoet aan de landelijk gestelde kwaliteitseisen bevolkingsonderzoek (BVO). Daarmee mogen wij de coloscopieën in het kader van het bevolkingsonderzoek darmkanker uitvoeren. Ons endoscopiecentrum heeft het HKZ-certificaat. Dit certificaat betekent dat het endoscopiecentrum aan strenge normen op het gebied van kwaliteit en veiligheid voldoet. Ook zijn onze MDL-artsen aangesloten bij de Nederlandse vereniging MDL-artsen (www.mdl.nl).

Contact met uw zorgverlener via de app BeterDichtbij  
Onze polikliniek gebruikt de app BeterDichtbij voor makkelijk en veilig contact bij niet spoedeisende vragen. Klik hier voor meer informatie.

Onderzoeken die veel worden uitgevoerd zijn:

  • Enteroscopie
  • ERCP (Endoscopisch Retrograde Cholangio- en Pancreaticografie). Meer informatie over dit onderzoek vindt u op www.mlds.nl.
  • Colonoscopie 
  • Duodenoscopie
     

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Deelnemers ontvangen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek via de post. Voor meer informatie kijkt u op: www.bevolkingsonderzoeknoord.nl.

De afdeling MDL bestaat uit een polikliniek, een verpleegafdeling en een endoscopiecentrum.

 

Polikliniek

Patiënten bezoeken de polikliniek MDL voor controle of nadat zij door de huisarts of een medisch specialist zijn doorverwezen. In het eerste geval is er in principe een vaste arts bij wie men terugkomt, in het tweede geval kán er een voorkeur worden opgegeven. Op de polikliniek vinden elke week verschillende spreekuren plaats.

 

Verpleegafdeling

Het specialisme MDL heeft een eigen verpleegafdeling, de BGB. Redenen voor opname kunnen zijn:

  • u moet in korte tijd veel onderzoeken ondergaan
  • een ernstige ziekte
  • bijzondere behandelingen en sociale omstandigheden

 

Spreekuur met uw vaste MDL-arts

Bij ziekenhuis Tjongerschans werken meerdere MDL-artsen met ieder een eigen specialisme. Als patiënt heeft u in principe een vaste MDL-arts bij wie u terugkomt op de polikliniek. Uw specifieke situatie is hierdoor bij uw eigen MDL-arts bekend en samen bespreekt u hoe het met u gaat, welke onderzoeken nodig zijn en wat de behandelopties zijn.

 

Verpleegkundig spreekuur

Tijdens het verpleegkundig spreekuur, iedere dinsdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.00 uur, helpen onze twee verpleegkundig specialisten (Diana Wiersma en Anna Hilda Sybrandi) u om te gaan met uw ziekte en uw behoefte om informatie. U kunt met al uw vragen bij de verpleegkundige terecht. Stel uw vraag via een e-consult op www.mijntjongerschans.nl of bel voor een afspraak naar 0513 - 685 454.

 

Telefonisch spreekuur

Het telefonisch spreekuur vindt plaats op dinsdagmiddag van 13.00 tot 13.30 uur. De verpleegkundige is bereikbaar via het secretariaat van de polikliniek MDL op 0513 – 685 454.

 

Endoscopiecentrum

Binnen het endoscopiecentrum worden allerlei ingrepen verricht zoals endoscopisch onderzoek van maag, darmen en galwegen, 24-uurs metingen van de zuurgraad van de slokdarm en video capsule endoscopie. Tijdens een endoscopisch onderzoek wordt met behulp van een soort kijkbuis de binnenkant van maag- en darmen beoordeeld. Ook kunnen kleine stukjes weefsel worden afgenomen voor microscopisch onderzoek of kweek en kunnen kleine ingrepen worden uitgevoerd zoals het verwijderen van poliepen en stelpen van bloedingen. De ingeslikte video capsule kan de binnenkant van de dunne darm bekijken, ingrepen kunnen niet worden verricht.

De best mogelijke zorgervaring

Wij staan dag en nacht voor u klaar