Ergometrie

De inspanningstest is een onderzoek waarbij gemeten wordt tot welke lichamelijke inspanning u in staat bent en wordt daarom ook wel een zogenaamde maximaaltest of fietstest genoemd. Het onderzoek kan de oorzaak aantonen van een verminderd prestatievermogen. Er wordt nagegaan hoe de bloedcirculatie, het hart, de ademhaling en spieren reageren op inspanning.

Voorbereiding

Neem gemakkelijk zittende kleding en schoeisel mee zoals bijvoorbeeld sportkleding. U kunt zich bij ons in de eigen kleedruimte omkleden. Neemt u geen uitgebreide maaltijd binnen twee uur voor de test en doet u op de dag van het onderzoek geen zwaar of vermoeiend werk? U kunt uw medicatie doorgebruiken, tenzij de longarts anders met u heeft afgesproken. We raden u aan om iemand mee te nemen die u op de terugreis kan begeleiden.

Voor het onderzoek

Vooraf wordt een korte longfunctietest (spirometrie) gedaan. Tevens wordt uw bloeddruk gemeten.

Tijdens het onderzoek

U krijgt bij deze test geen mondstuk in de mond en geen knijper op de neus, maar wel een masker voor, zodat u vrij door uw neus en mond kunt ademen. Er worden elektroden aangebracht op uw bovenlichaam, om uw hartfunctie (ECG) te kunnen controleren, daarom kunt u tijdens de test geen bovenkleding dragen (een BH mag u uiteraard aanhouden). Verder krijgt u een bloeddrukband om de bovenarm en een zuurstofmetertje op de vinger. Indien alles gereed is komt de arts, die gedurende de hele test aanwezig is. De arts brengt indien nodig een dun slangetje in de slagader van de arm, zodat tijdens de test gemakkelijk bloed kan worden afgenomen. Meestal wordt alvorens te prikken de aanprikplaats verdoofd, zodat u zo weinig mogelijk zult voelen.

Het fietsen zelf

U mag plaats nemen op de fiets. Eerst wordt in rust gemeten. Na een paar minuten infietsen wordt de belasting per minuut opgevoerd. Het fietsen wordt dus steeds zwaarder. De laatste minuten zijn het belangrijkst, u moet proberen het zo lang mogelijk vol te houden. Tijdens het fietsen wordt een aantal keren bloed afgenomen om metingen aan te doen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt het slangetje verwijderd en krijgt u een drukverband. Daarna kunt u zich opfrissen en omkleden. Het drukverband moet 2 uur blijven zitten. Gebruikt u bloedverdunners? Dan moet het drukverband 3 uur blijven zitten. U mag het verband later thuis zelf verwijderen. De test duurt ongeveer 60 minuten, waarvan u circa 10 minuten fietst.