Endo-echografie via de luchtweg (EBUS)

Een endoscopie is een onderzoek waarbij een bestuurbare slang (de endoscoop) via de mond in de slokdarm of de luchtwegen wordt geschoven zodat de arts de binnenkant van deze organen kan inspecteren.

Bij een endo-echografie wordt een endoscoop gebruikt met aan het uiteinde een klein echo-apparaatje. Dit echo-apparaatje zendt onhoorbare geluidsgolven uit. De echo's van deze geluidsgolven worden na weerkaatsing in het lichaam weer opgevangen en omgezet in een zichtbaar beeld op een monitor. Doordat de geluidsgolven diep in de weefsels doordringen, is het mogelijk om informatie te krijgen over de toestand van weefsels die dieper liggen en met de gewone endoscoop niet gezien kunnen worden.

Wat houdt endo-echografie via de luchtwegen in?

De endo-echoscoop wordt via de mond in de luchtpijp geschoven, zodat de luchtwegen en het omliggende gebied kan worden geïnspecteerd. Het is mogelijk om via de scoop een punctie te verrichten in weefsel dat aan de buitenkant tegen de luchtpijp aan ligt. Dit onderzoek neemt ongeveer 15 tot 30 minuten in beslag.

Het onderzoek

Op de endoscopie-afdeling wordt u naar de rustruimte gebracht. De volgende voorbereidingen vinden plaats in de rustruimte en/of onderzoeksruimte:

  • de endoscopie-assistent brengt een infuusnaald bij u in;
  • u krijgt 20 minuten voor het onderzoek twee tabletten codeïne om eventuele hoestprikkels te voorkomen;
  • de endoscopie-assistent brengt u in bed naar de onderzoeksruimte. Hier zijn twee endoscopieassistenten en de longarts aanwezig;
  • de endoscopie-assistent vraagt u om losse gebitsdelen uit te doen.
  • vlak voor het onderzoek krijgt u een verdovende vloeistof in de keel gesprayd. Dit betekent dat u 1,5 tot 2 uur na het onderzoek niet mag eten of drinken, omdat u zich dan zou kunnen verslikken;
  • u krijgt via een infuusnaald in uw arm rustgevende medicatie toegediend. Hier wordt u slaperig van;
  • u krijgt een metertje op de vinger om tijdens het onderzoek uw hartslag en ademhaling te kunnen controleren;
  • via een neusslangetje krijgt u zuurstof toegediend.

Tijdens het onderzoek ligt u op de rug. De endoscopie-assistent plaatst een ring tussen uw kaken om uw gebit en de endo-echoscoop te beschermen. De arts brengt de endo-echoscoop in. Dit kan even vervelend voelen. Ondanks de endo-echoscoop in uw luchtwegen heeft u voldoende ruimte om te ademen.

Tijdens het  onderzoek neemt de arts wat weefsel weg (een punctie) voor nader onderzoek. Dit kan eventueel gevoelig zijn. Als de arts klaar is met het onderzoek wordt de endo-echoscoop weer uit uw mond gehaald. De endoscopie-assistente brengt u weer naar de rustruimte.

Na het onderzoek

Na het onderzoek moet u nog twee uur in bed blijven en mag in deze tijd niet eten en drinken. U dient namelijk nuchter te blijven zodat u bij eventuele complicaties behandeld kunt worden. U mag de rest van de dag niet zelf autorijden. Het middel dat u toegediend heeft gekregen, beïnvloed de rijvaardigheid. Het is daarom noodzakelijk dat u, na het onderzoek, eventueel naar huis gebracht wordt.

Na een endo-echografie kan het zijn dat uw keel wat pijnlijk is. Ook kunt u na het onderzoek wat bloederig slijm ophoesten. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Het verdwijnt vanzelf binnen één of twee dagen. Wanneer u na thuiskomst klachten krijgt van (toenemende) pijn en/of koorts moet u contact opnemen met uw behandelend arts. De uitslag van het onderzoek zal door uw eigen arts (de arts die het onderzoek heeft aangevraagd) met u worden besproken.