Bronchoscopie
Een bronchoscopie is een onderzoek waarbij de longarts uw luchtwegen bekijkt met behulp van een dunne buigzame slang (bronchoscoop). Met de scoop kan de arts uw luchtwegen van binnen onderzoeken en eventueel kleine stukjes weefsel wegnemen.
Voorbereiding voor het onderzoek
Gebruikt u bloedverdunnende middelen, zoals Sintrom, Marcoumar, Aspirine of Ascal dan moet u eventueel tijdelijk stoppen met het gebruik daarvan. Uw longarts heeft dit met u besproken. U mag vanaf minimaal zes uur voor het onderzoek niets meer eten en vanaf drie uur voor het onderzoek niet meer drinken; u moet nuchter zijn. U mag uw medicijnen wel gewoon blijven gebruiken en innemen met een klein slokje water. Het is het prettigst om ruim zittende, niet-knellende kleding te dragen. Houdt u er rekening mee dat u na het onderzoek beter niet zelf kunt autorijden. We adviseren u om van tevoren vervoer naar huis te regelen.
Het onderzoek
U zit in een stoel of ligt op een onderzoektafel. Als u een gebitsprothese draagt, zal de verpleegkundige u vragen om die uit de mond te nemen. De arts of de verpleegkundige verdooft de keel met een verdovingsspray. De verdovingsspray heeft een bittere smaak en geeft een gevoelloze keel. Het slikken gaat nu moeilijker. Er wordt ook verdovingsvloeistof in de luchtwegen gedruppeld. Dit kan een hoestprikkel veroorzaken die na enkele seconden weer verdwijnt.
De arts brengt via de neus of de mond de bronchoscoop in uw luchtwegen. U kunt tijdens het onderzoek gewoon doorademen. De arts bekijkt de binnenkant van de luchtpijp en de vertakkingen ervan. Soms wordt via de scoop wat slijm weggezogen en/of een klein stukje weefsel (een biopt) weggenomen voor microscopisch onderzoek. Dit wordt over het algemeen als pijnloos ervaren.
Soms vindt de arts het noodzakelijk dat de luchtwegen worden gespoeld (lavage). Hierbij spuit de arts via de scoop een oplossing van water en zout in een deel van de longen; de vloeistof wordt ook meteen weer afgezogen. Het afgezogen vocht wordt in het laboratorium onderzocht. Het spoelen van de luchtwegen is pijnloos. Het onderzoek duurt gewoonlijk 5 tot 15 minuten.
Na het onderzoek
Na het onderzoek wordt u naar de rustruimte of daghospitaal gebracht waar u nog anderhalf tot twee uur wacht tot de keelverdoving is uitgewerkt. Een belangrijk advies is om niet te eten of te drinken tot anderhalf uur na het onderzoek. De verdoving in de keel is dan nog niet uitgewerkt en u zou zich ernstig kunnen verslikken. Als u een slokje drinken hebt gehad mag u in principe weer naar huis.
Eventuele nawerkingen van het onderzoek
Het kan zijn dat u een tijdje een geïrriteerd gevoel in uw keel hebt en wat moeilijk slikt. Ook kan het zijn dat u na het onderzoek wat bloederig slijm ophoest. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken, het verdwijnt vanzelf binnen één tot twee dagen. Als uw luchtwegen gespoeld zijn (lavage) kan het zijn dat u 's avonds koorts krijgt of een pijnlijk gevoel bij het ademhalen. Dit zijn normale verschijnselen. Als de klachten de volgende dag nog niet over zijn, neem dan contact op met uw longarts. Als er stukjes weefsel via de bronchoscoop weggenomen worden, kan het zijn dat u wat bloed ophoest.
De uitslag van het onderzoek
Uw longarts zal de uitslagen van het onderzoek met u bespreken.