Snurken en slaapabneu
Veel mensen hebben last van snurken. Lastig voor de partner, maar vaak ook voor de betrokkene zelf.
Hoe ontstaan snurken en Apneu
Snurken ontstaat door het naar achteren zakken van de tong tijdens de slaap en een verslapping van de keelspieren. Het gevolg hiervan is een vernauwing van de bovenste luchtweg, waardoor de ademhaling wordt bemoeilijkt tijdens de slaap. Soms is dit zo ernstig dat het ademen geheel onmogelijk wordt, waardoor er een ademstilstand ontstaat. We noemen dit een apneu wanneer de ademstilstand langer dan 10 sec duurt. Dit kan ook veel langer duren.
Symptomen
U zult begrijpen dat een lange adempauze gepaard gaat met zuurstoftekort voor het lichaam, met name in de hersenen. Wanneer de adempauzes geregeld optreden, raakt de slaap verstoord en kunnen de volgende klachten ontstaan:
- onrust;
- bloeddrukstijging;
- transpireren;
- men moet uit bed om te plassen;
- soms schrikt men zelfs wakker met verstikkingsgevoelens;
- overdag is men dan moe, niet vooruit te branden.
We spreken dan van het Obstructieve Slaap-Apneu Syndroom (O.S.A.S). Geschat wordt dat tussen de 1 en 3% van de volwassenen hiervan last heeft en dat zijn dus heel veel mensen. Bij jonge kinderen komt ook apneu voor, bijna altijd als gevolg van te grote amandelen. Herkent u deze klachten? Dan kan het de moeite waard zijn u te laten onderzoeken, want snurken en apneu zijn goed te behandelen.
Onderzoek
In alle Friese ziekenhuizen, behalve in Dokkum, kunt u terecht voor slaaponderzoek. Tijdens de slaap kunnen ademhaling, hartslag, zuurstofgehalte, snurkgeluiden en de slaap zelf geregistreerd worden (polysomnografie). In elk ziekenhuis bekijkt een team van longartsen, neurologen en keel-neus-oorartsen de resultaten van het onderzoek. Vaak wordt ook de kaakchirurg geraadpleegd, soms de psycholoog. Zo kan in teamverband de juiste behandeling worden bepaald.