Hooikoorts

U moet vaak niezen, heeft regelmatig een verstopte neus of een loopneus, tranende en rood doorlopen ogen die branderig aanvoelen. U bent vermoeid en lusteloos en hebt het gevoel dat het hoofd “vol” zit. Dit type klachten keren bij hooikoorts regelmatig in het voorjaar of in de zomer terug. Al met al bijzonder vervelend.

Een symptomatische behandeling bestrijdt vooral de klachten (symptomen) die door hooikoorts veroorzaakt worden. Daarnaast is er immunotherapie. Immunotherapie bestrijdt niet alleen de klachten, maar behandelt en bestrijdt de allergie voor het stuifmeel zelf. Deze allergie is de oorzaak van de hooikoortsklachten. Met immunotherapie kan de oorzaak van de allergie gedeeltelijk of geheel weggenomen worden.

Wat veroorzaakt de klachten

Hooikoorts wordt veroorzaakt door een allergie voor stuifmeel van bomen, grassen en onkruid. Stuifmeel wordt ook wel pollen of allergenen genoemd. Als u allergisch bent voor stuifmeel kan het voorkomen dat u ook allergisch bent voor fruit, groenten en noten. U kunt last krijgen van een kriebel in de keel of aan het gehemelte. Daarnaast kan benauwdheid of misselijkheid voorkomen.

Het hooikoortsseizoen

Bomen, grassen en onkruid hebben allemaal een verschillende bloeitijd. Hooikoortsklachten worden bepaald door het soort stuifmeel waar u allergisch op reageert en de bloeiperiode waarop dit stuifmeel in de lucht zit. Hooikoortsklachten zijn het meest hevig als de stuifmeelconcentratie in de lucht het hoogst is. Dit is vooral te merken op warme, zonnige en winderige dagen. Stuifmeel is erg licht en wordt door de wind gemakkelijk over grote afstanden verplaatst. U kunt dus overal last krijgen van hooikoortsklachten.

Praktische adviezen

Er zijn een aantal eenvoudige adviezen om hooikoortsklachten te voorkomen of te verminderen. Deze hebben vooral te maken met het zoveel mogelijk voorkomen van het contact met stuifmeel:

  • sluit de ramen van uw auto tijdens het rijden;
  • ga bij voorkeur op vakantie aan de kust of in het hooggebergte (hier zit minder stuifmeel in de lucht);
  • sluit aan het einde van de middag ramen en deuren van het huis. Rond die tijd zit er het meeste stuifmeel in de lucht;
  • leef gezond en zorg voor een goede weerstand;
  • volg de actuele hooikoortsberichten via radio, internet of teletekst.

Symptomatische behandeling

Hooikoortsklachten zijn tegenwoordig goed te behandelen. Er bestaan verschillende medicijnen zoals neussprays, tabletten en oogdruppels. Hierbij is het eenmaal daags gebruiken vaak voldoende om de allergische reacties te onderdrukken. Deze geneesmiddelen genezen de allergie niet, uw hooikoortsklachten worden alleen tijdelijk onderdrukt.

Immunotherapie

Een andere methode om hooikoortsklachten te behandelen is om het afweersysteem te laten wennen aan de stof waar u allergisch op reageert. Deze behandeling heet immunotherapie. Het doel van deze behandeling is om u minder allergisch te maken, dus ‘immuun’ (ongevoelig) te maken voor het stuifmeel. Hierdoor zijn er minder, of zelfs helemaal geen geneesmiddelen meer nodig die de klachten onderdrukken.

Door het geven van injecties zullen de hooikoortsklachten al in het eerste jaar minder worden. Deze injecties worden door de longverpleegkundige gegeven volgens een doseringsschema. Voor het beste en blijvende resultaat moet de behandeling tenminste drie jaar duren. Soms verdwijnen de klachten niet helemaal, maar is er wel een duidelijke vermindering van de hooikoortsklachten. Onderzoek heeft aangetoond dat immunotherapie ook een preventief effect heeft. De kans op het ontstaan van nieuwe allergieën wordt verkleind. Ook wordt de kans op het ontstaan van astmatische klachten naast uw neus- en oogklachten veel kleiner.