Het laboratorium

Bij het poliklinische Laboratorium kunt u bloed laten prikken en urine, sperma of ontlasting afgeven. Het Klinisch Chemisch Laboratorium (Certe KCL) voert laboratoriumonderzoek uit op verzoek van uw arts. Meer informatie over Certe kunt u vinden op: www.certe.nl.

Openingstijden priklab

Het poliklinisch bloedafname laboratorium in ziekenhuis Tjongerschans is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.45 uur. Patiënten van huisartsen kunnen alleen terecht op afspraak bij een priklocatie van Certe/HAL Friesland, bijvoorbeeld in de tent op het parkeerterrein van ons ziekenhuis. Op deze manier kunnen we anderhalve meter afstand houden om wachtrijen en volle  wachtruimtes te voorkomen kunt u voortaan op afspraak terecht bij de bloedafnamepoli bij het Tjongerschans. Op de locaties in de regio kunt u uitsluitend op afspraak terecht.

Wanneer heeft u een afspraak nodig?

U heeft in de volgende gevallen een afspraak nodig:

  • Uw huisarts, verloskundige of Trombosedienst heeft u doorgestuurd.
  • U moet in de (weken) voorafgaand voor uw bezoek aan dit ziekenhuis of voor een vervolgafspraak bloed laten prikken.
  • U moet patiëntmateriaal inleveren.
  • De afspraak is voor een kind van 0-12 jaar.

Via de afsprakenplanner kunt u eenvoudig zelf een afspraak maken. Lukt dat niet, neem dan contact op met Certe/HAL Friesland via 088 – 23 71 000, of kijk voor meer informatie op www.hal.frl

 U kunt zonder afspraak terecht op de bloedafnamepoli:

  • Bij een spoedaanvraag (cito).
  • Wanneer er bijzondere eisen zijn aan uw afname of bij een strikte tijdsaanduiding.
  • U wilt direct na een consult in het ziekenhuis bloed laten prikken.

 

Wat kunt u verwachten?

De verwijzer die het onderzoek heeft aangevraagd, bijvoorbeeld uw huisarts, informeert u over de uitslag. Ter voorbereiding is het handig om sommige dingen te weten:

  • Soms is het nodig nuchter te zijn vóór de bloedafname. Dat wil zeggen: vanaf 22.00 uur op de dag voor de bloedafname niets meer eten of drinken. U mag nog wel water en thee zonder suiker drinken. Als dat het geval is, hoort u dit vóór uw bloedonderzoek.
  • Hoeft u niet nuchter te zijn voor het bloedonderzoek, dan raden we u aan om aan het eind van de ochtend of aan het begin van de middag te komen. Aan het begin van de ochtend is het meestal erg druk bij het laboratorium.

Onderzoek en methoden

Lichaamsmateriaal (zoals bloed) wordt afgenomen met als doel bepaalde onderzoeken en behandelingen te kunnen uitvoeren. Lichaamsmateriaal dat overblijft, kan voor kwaliteitscontrole of voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt worden.