Neusschelpverkleining
Wat doen onze neusschelpen?
De neusschelpen in onze neus zorgen voor de bevochtiging van de ingeademde lucht. Voor de neuspassage - het ademen door de neus - zijn vooral de onderste neusschelpen belangrijk. Een chronische zwelling aan deze neusschelpen kan de neuspassage sterk verminderen. Verkleining van de onderste neusschelpen is dan een oplossing.
Een moderne manier is om dit met thermoablatie (een soort magnetron energie) te doen. Hierbij wordt het slijmvlies verwarmd zonder het te verbranden waardoor littekenvorming ontstaat en het slijmvlies weer mooi strak over het neusschelpbot heen ligt.
De behandeling
Voorafgaand aan de behandeling verdoven we het slijmvlies in de neus met enkele prikjes. Soms worden ook watjes in de neus ingebracht met verdovingsvloeistof. Wanneer de verdoving is ingewerkt, wordt gedurende 10 seconden met een naaldje in het slijmvlies geprikt. Dit herhalen we enkele malen aan beide kanten van de neus. Dankzij de uitgebreide verdoving is de ingreep niet pijnlijk.
Nazorg
Na de ingreep krijgt u een verbandje onder uw neus die mogelijke bloeddruppels opvangen en blijft u nog enkele uren in het ziekenhuis. Daarna mag u naar huis en raden we u aan om de rest van de dag rustig aan te doen (niet tillen, eten koken of andere inspanning) en uw eten eerst af te laten koelen. Het drinken van alcoholische dranken mag de eerste 2 dagen niet en voor de genezing is beter om 2 weken niet te roken. De dag na de ingreep mag u uw normale bezigheden hervatten. Zware inspanning en veel stof moeten nog even vermeden worden.
Door het krachtige resultaat van de behandeling zullen er de eerste weken veel korsten in uw neus zitten. U krijgt hiervoor een neusspray en een recept voor neuszalf die de korstvorming tegengaat en de genezing stimuleert.
Mogelijke problemen
Tijdens de genezing van de neus kan soms pijn ontstaan. Zoutwater spray of spoelen is daarvoor de beste behandeling. Ook de eventuele aanwezigheid van een vieze geur wordt hiermee meestal opgelost.
Wanneer ontstekingsverschijnselen zoals bonkende hoofdpijn, koorts of algehele malaise optreden, is het goed om contact op te nemen met de polikliniek. Wanneer de korstjes loslaten, kan soms wat bloed uit de neus komen. Wanneer dit bloeden niet stopt, moet u ook contact met ons opnemen.