Opname in het ziekenhuis

Een ziekenhuisopname is niet alleen voor uw kind een aangrijpende gebeurtenis, maar ook voor u als ouder/verzorger. Wij streven ernaar dat kind en ouder bij een opname zoveel mogelijk samen zijn. Wordt uw kind opgenomen? Houdt u dan rekening met het volgende:

  • Als uw kind wordt geopereerd, is het belangrijk dat het nuchter naar de operatiekamer gaat. 
  • Als u meegaat naar de operatiekamer raden we u aan van te voren wel te eten en niet nuchter met uw kind te blijven. Voordat u de operatiekamer in gaat, tekent u een formulier. In verband met de hygiëne trekt u dan ook sloffen, een schort en een mondmasker aan;
  • Heeft uw kind lang haar, bindt dit dan vast.
  • En neem gerust de knuffel van uw kind mee naar de operatiekamer.

Verzorging

Wij zullen u zoveel mogelijk betrekken bij de behandeling en verzorging van uw kind. U kunt aangeven in hoeverre u de verzorging zelf wilt doen en op welke punten of momenten u dit samen met ons doet, of aan ons overlaat.

Overnachten

Wanneer u of uw partner graag ‘s nachts willen blijven overnachten in het ziekenhuis, dan kan dit. We noemen dit ‘rooming in’. Het linnengoed verzorgen wij. We verzoeken u zelf de stretcher op te maken en ‘s ochtends voor 9.00 uur weer op te ruimen.

Informatie

U kunt dag en nacht bellen voor informatie over uw kind. Er wordt alleen informatie verstrekt aan ouders/verzorgers. Alleen op uw verzoek wordt daarvan afgeweken. We adviseren u thuis een contactpersoon aan te wijzen die familieleden en vrienden informeert over de ziekenhuisopname van uw kind.

Eten in het ziekenhuis

‘s Ochtends kunt u met uw kind ontbijten op de afdeling. Tussen de middag kunt u in het personeelsrestaurant tegen vergoeding een warme maaltijd gebruiken (tijdelijk gesloten vanwege de coronamaatregelen). De avondmaaltijd verzorgt u zelf. Op de kinderafdeling is een ouderkamer met een koffie- en theeautomaat, u kunt hiervan altijd gebruik maken (wel daar opdrinken). Ook is er een koelkast waarin u uw eigen voedingswaren kunt bewaren. De ouderkamer is niet bedoeld voor het overige bezoek. Het personeelsrestaurant is geopend tussen 11.30 en 13.30 uur.

Een operatie: hoe gaat dat?

Wij leggen u en uw kind graag uit aan de hand van een fotoboek en attributen hoe de operatie en alles hieromheen verloopt. Het is belangrijk dat u en uw kind weten wat er gaat gebeuren, zodat het bezoek aan het ziekenhuis minder spannend is. Hieronder staan de video's van deze fotoboeken.

Kleiner kind:

Groter kind:

KNO-programma

Op maandagochtend is er een speciaal KNO-programma voor kinderen tot 10 jaar en tot 30 kilo. Dit is een kort programma waarin kleine KNO ingrepen plaats vinden zoals bijvoorbeeld keel/neus amandelen, buisjes en andere ingrepen van de KNO. Kinderen die alleen voor keel- en/of neusamandelen komen gaan zittend onder narcose. Mocht dit in combinatie met buisjes zijn of bij andere ingrepen dan gaan de kinderen liggend onder narcose. Hoe dit gaat laat Tjonkie in onderstaand filmpje zien.