Opname in het ziekenhuis

Een ziekenhuisopname is niet alleen voor uw kind een aangrijpende gebeurtenis, maar ook voor u als ouder/verzorger. Wij streven ernaar dat kind en ouder bij een opname zoveel mogelijk samen zijn. Wordt uw kind opgenomen? Houdt u dan rekening met het volgende:

  • Als uw kind wordt geopereerd, is het belangrijk dat het nuchter naar de operatiekamer gaat. 
  • Als u meegaat naar de operatiekamer raden we u aan wel te ontbijten. Voordat u de operatiekamer in gaat, tekent u een formulier. In verband met de hygiëne trekt u dan ook sloffen aan;
  • Heeft uw kind lang haar, bindt dit dan vast.
  • En neem gerust de knuffel van uw kind mee naar de operatiekamer.

Papieren

Vergeet niet de papieren van uw ziektekostenverzekering mee te nemen. Er kunnen vooraf formulieren ingevuld moeten worden waarbij uw verzekeringsnummer genoteerd moet worden.

Verzorging

Wij zullen u zoveel mogelijk betrekken bij de behandeling en verzorging van uw kind. U kunt aangeven in hoeverre u de verzorging zelf wilt doen en op welke punten of momenten u dit samen met ons doet, of aan ons overlaat.

Overnachten

Wanneer u of uw partner graag ‘s nachts willen blijven overnachten in het ziekenhuis, dan kan dit. We noemen dit ‘rooming in’. Het linnengoed verzorgen wij. We verzoeken u zelf de stretcher op te maken en ‘s ochtends voor 8.00 uur weer op te ruimen.

Informatie

U kunt dag en nacht bellen voor informatie over uw kind. Er wordt alleen informatie verstrekt aan ouders/verzorgers. Alleen op uw verzoek wordt daarvan afgeweken. We adviseren u thuis een contactpersoon aan te wijzen die familieleden en vrienden informeert over de ziekenhuisopname van uw kind.

Eten in het ziekenhuis

‘s Ochtends kunt u met uw kind ontbijten op de afdeling. Tussen de middag kunt u in het personeelsrestaurant tegen vergoeding een warme maaltijd gebruiken. De avondmaaltijd verzorgt u zelf. Op de kinderafdeling is een ouderkamer met een koffie- en theeautomaat, u kunt hiervan altijd gebruik maken (wel daar opdrinken). Ook is er een koelkast waarin u uw eigen voedingswaren kunt bewaren. De ouderkamer is niet bedoeld voor het overige bezoek. Het personeelsrestaurant is geopend tussen 11.30 en 13.30 uur.

School

Kinderen kunnen in het ziekenhuis les krijgen. In overleg met de kinderverpleegkundige kunt u uw kind hiervoor opgeven.De consulent die de lessen verzorgt, stelt het lesprogramma op in overleg met de school van uw kind. Op die manier blijft uw kind actief bezig met leren en worden achterstanden zoveel mogelijk voorkomen. Is uw kind langer afwezig van school? Dan kunt u les aan huis aanvragen. Dit kan via het Cedin. De lessen zijn in principe bedoeld voor leerlingen tot 17 jaar.

Een operatie: hoe gaat dat allemaal?

We leggen u en uw kind graag uit hoe dat allemaal gaat als er een operatie plaatsvindt. Dat doen we aan de hand van fotoboeken waarin we laten zien wat er precies gaat gebeuren.  Hieronder staan de video's van deze fotoboeken.

Kleiner kind:

Groter kind:

KNO-programma

Op maandagochtend is er een speciaal KNO-programma voor kinderen tot 10 jaar en tot 30 kilo. Dit is een kort programma waarin kleine KNO ingrepen plaats vinden zoals bijvoorbeeld keel/neus amandelen, buisjes en andere ingrepen van de KNO. Kinderen die alleen voor keel- en/of neusamandelen komen gaan zittend onder narcose. Mocht dit in combinatie met buisjes zijn of bij andere ingrepen dan gaan de kinderen liggend onder narcose. Hoe dit gaat laat Tjonkie in onderstaand filmpje zien.