Astma bij kinderen
Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Kinderen met astma hebben longen die gevoelig zijn voor allerlei prikkels zoals rook, virussen, huisstofmijt of huisdieren. Dit kan benauwdheidsklachten veroorzaken. Als dit plotseling opkomt, noemen we dat een astma-aanval. Bij een astma-aanval zijn de luchtwegen vernauwd waardoor ademhalen moeilijk is. De klachten die erbij horen zijn benauwdheid, hoesten en piepen.
Behandeling van astma
Astma is een ziekte die niet overgaat, maar aan de klachten kan veel gedaan worden. De behandeling van astma is niet voor iedereen hetzelfde omdat de klachten per persoon, seizoen en levensfase kunnen veranderen. Naast de behandeling met medicijnen kan uw kind zelf ook veel doen om de klachten te beperken. Er is een verschil tussen een onderhoudsbehandeling, gericht op het voorkomen van een aanval en een acute behandeling om een aanval van benauwdheid te bestrijden. Met een goede behandeling kunnen veel kinderen met astma prima leven. Marga Damhuis is onze astmaconsulent voor kinderen. Door het geven van begeleiding en adviezen over medicijnen, inhalatietechniek en leefregels helpt zij u bij het omgaan met de ziekte van uw kind.
Contact met de astmaconsulent
Uw kind kan door uw kinder- of longarts of afdelingsverpleegkundige verwezen worden naar de astmaconsulent. U kunt zelf ook een afspraak maken met de consulent als u vragen heeft. Ook is er een telefonisch spreekuur en kunt u contact opnemen met de verpleegkundig consulent voor (korte) vragen. Eventueel kunt u dan samen besluiten een afspraak te maken voor het verpleegkundig spreekuur. U kunt een afspraak maken door te bellen met de polikliniek Kindergeneeskunde via telefoonnummer 0513 – 685 405.
Astmacheckpoli
Tjongerschans heeft een astmacheckpoli. Hier onderzoeken we in één ochtend of middag of uw kind astma heeft, of waarom een behandeling tegen astma te weinig effect heeft. De astmacheckpoli is er voor kinderen van 6 tot 18 jaar met luchtwegklachten, bij wie het onduidelijk is waar de klachten vandaan komen. Voordeel is dat u en uw kind niet meerdere keren voor verschillende afspraken naar het ziekenhuis hoeven komen. De uitkomsten en (behandel)adviezen krijgt u mee naar huis, of ze worden kort na het onderzoek schriftelijk toegestuurd. Zo nodig wordt er een vervolgafspraak gemaakt en worden andere specialisten ingeschakeld zoals een KNO-arts, fysiotherapeut en/of diëtiste.
Handige links
De volgende websites geven veel informatie over astma bij kinderen:
www.longfonds.nl
www.inhalatorgebruik.nl
www.cyberpoli.nl/astma