Bloeddrukmeting

Bloeddrukwaarden wisselen gedurende de dag, de avond en de nacht. 's Morgens is onze bloeddruk vaak lager dan 's middags of 's avonds. Gedurende de nacht (slaap) daalt onze bloeddruk en ook medicijnen, inspanningen en emoties kunnen onze bloeddruk beïnvloeden. Als het voor uw arts belangrijk is om inzicht te krijgen in deze bloeddrukwisselingen tijdens uw dagelijkse bezigheden, kunnen we een 24-uurs meting doen. Uw arts kan dan de juiste medicatie en behandeling voorschrijven.

Hoe gaat het meten?

De 24-uurs bloeddrukmeting gebeurt automatisch met een apparaat, dat een hele dag en nacht uw bloeddruk registreert. U hoeft nergens op te drukken om de bloeddruk te meten. De meter is voorzien van een pomp en een tijdklok die uw bloeddruk enkele malen per uur meet. Het meetschema is verschillend voor dag en nacht.

Bloeddrukarmband

De bloeddrukarmband krijgt u meestal om de arm die u het minst gebruikt. Er is dan minder kans op bewegingen. Als de bloeddrukarmband tijdens de 24–uurs meting verschuift of verdraait kunt u deze zelf weer corrigeren. U krijgt hierover uitleg bij het aansluiten van de meter.

Arm stilhouden

Tijdens het onderzoek wordt op vastgestelde tijden de manchet aan uw bovenarm automatisch opgepompt  en weer leeg gelaten. Op dat moment wordt de bloeddruk gemeten. Omdat bewegingen de bloeddrukmeting kunnen beïnvloeden, is het belangrijk om tijdens het meten van de bloeddruk uw arm en vingers zo stil mogelijk te houden. Een hulp hierbij is om uw meetarm ontspannen op uw buik te laten rusten. Bij veel bewegingen kan het zijn dat de bloeddrukmeter een foutieve meting aangeeft. U hoort dan 1 keer kort een piepsignaal en na 3 minuten zal de bloeddrukmeter dan een nieuwe meting uitvoeren. Mocht de bloeddrukmeter blijven piepen dan kan het zijn dat de slang van de bloeddrukband is losgeraakt. Zet de bloeddrukmeter dan uit (met de aan/uit knop), controleer de slang en nadat alles weer aangesloten is zet u de bloeddrukmeter weer aan. Pas nadat op het kleine beeldscherm de tijd wordt aangegeven, drukt u op de startknop en gaat de meting gewoon weer door.

Slapen

Ook tijdens het slapen wordt de bloeddruk gemeten maar minder vaak dan overdag. Het 's nachts meten van de bloeddruk is voor uw arts belangrijk om verschil in bloeddruk tijdens dag en nacht te vergelijken. Tijdens het slapen legt u de bloeddrukmeter op uw nachtkastje, of onder uw kussen. Let erop dat u niet op de slang gaat liggen.

Douchen/ baden

Het is raadzaam om tijdens het onderzoek niet te douchen of te baden. De bloeddrukmeter mag namelijk niet nat worden.

Bijwerkingen

Er zijn geen schadelijke bijwerkingen van dit onderzoek. Sommige mensen melden  tintelingen in de arm of vingers, of een pijnlijke arm tijdens het oppompen van de bloeddrukband. Sommige mensen slapen minder goed door het geluid dat het apparaat 's nachts bij de meting maakt.

Inleveren bloeddrukmeter

Na 24 uur (ongeveer op hetzelfde tijdstip dat de meter is aangelegd) levert u de bloeddrukmeter in op onze polikliniek Interne Geneeskunde. De bloeddrukmeter wordt door de assistente afgekoppeld. De metingen worden door uw arts beoordeeld. De uitslag van dit onderzoek krijgt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Wat te doen indien u verhinderd bent?

Als u door ziekte of een andere reden verhinderd bent om u afspraak na te komen laat ons het dan weten. In uw plaats kan een andere patiënt geholpen worden.

Belangrijke aandachtspunten:

  • Trek gemakkelijke kleding aan die ruim om de armen zit;
  • Verwijder de band en/of apparaat niet zelf;
  • Voer tijdens het dragen van het apparaat zoveel mogelijk uw normale dagelijkse bezigheden uit;
  • De arm waar de band om bevestigd is, kan tijdens de metingen verkleuren of zelfs dik worden. Als de arm buiten de metingen om anders van kleur blijft en/of als de vingers tintelen terwijl er niet wordt gemeten, neemt u zo spoedig mogelijk contact op met de polikliniek Interne Geneeskunde;
  • Het apparaat en de band mogen niet nat worden. Stel wassen en douchen uit tot na het verwijderen van het apparaat;
  • Bescherm het apparaat en de band tegen hoge temperaturen (zon, verwarming en dergelijke);
  • Bescherm het apparaat tegen stoten en vallen;
  • Ga niet sporten tijdens de 24-uurs bloeddrukregistratie. Door de beweging kan de band van de arm glijden en zweet bemoeilijkt de;
  • Voer geen beroep of activiteit uit in ruimtes waar stof en/of vuil het apparaat kan beschadigen of de werking ervan negatief kan beïnvloeden;
  • Zorg ervoor dat u niet in zwembaden komt of in andere ruimtes waar vocht, warmte en chloordampen de meting doen mislukken;
  • Onderga geen onderzoeken met sterke magnetische straling, zoals een MRI;
  • Meldt het aan de assistente als u een borstamputatie of borstbesparende operatie heeft ondergaan. Hier wordt rekening mee gehouden bij de plaatsing van de band.

Vul het dagboek dat u van ons meekrijgt nauwkeurig in.